Print Friendly, PDF & Email
    [slide type=”image” link=”” linktarget=”_self” lightbox=”yes”]https://travelott.nl/wp-content/uploads/2016/02/villasanur.jpg[/slide][slide type=”image” link=”” linktarget=”_self” lightbox=”yes”]https://travelott.nl/wp-content/uploads/2016/03/airbnbsingapore.jpg[/slide][slide type=”image” link=”” linktarget=”_self” lightbox=”yes”]https://travelott.nl/wp-content/uploads/2016/03/airbnboostenrijk.jpg[/slide]

Negatief in het nieuws

Er wordt in Nederland veel geschreven over Airbnb. Vorige week stond er nog een uitgebreid artikel in de reiskrant van de Telegraaf waarin vooral mensen in grote steden zich beklagen dat buren hun woning via Airbnb aan toeristen verhuren. Wat je veel hoort is dat er meer mensen in de woning logeren dan eigenlijk kan of is toegestaan. En dat er weinig rekening wordt gehouden met de omwonenden die de volgende dag gewoon weer vroeg op moeten om te werken. Dat lijkt mij inderdaad verschrikkelijk. Overheden weten vaak niet goed hoe ze hier mee om moeten gaan. Dus richtlijnen en regelgeving blijft vaak uit. De gemeente Amsterdam heeft inmiddels wel een overeenkomst gesloten met Airbnb, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat de gemeente de toeristenbelasting niet wil mislopen. Omdat mij opvalt dat de berichtgeving bijna altijd over grote steden gaat wil ik hierbij een aantal positieve ervaringen laten zien en ook een verhuurder aan het woord laten. Airbnb is niet meer weg te denken, ze hebben nu ruim 800.000 accommodaties in het aanbod. Steeds meer organisaties werken met Airbnb samen. De KLM is hiervan een bijvoorbeeld.

Een aantal reacties uit mijn omgeving

Sharon Schenkel, verhuurder van vakantiewoning op Bali

“Ik heb een vakantiewoning op bali en verhuur deze alleen nog maar via Airbnb. De hoge commissies van andere partijen zoals Booking.com lopen soms wel op tot 20%. Dat is voor ons bijna niet op te brengen. Airbnb vraagt slechts een paar procent. Daarnaast vind ik het persoonlijke contact met onze huurders erg leuk. Ik kan ze echt goed advies geven en ik vind het leuk als ze een fantastische tijd op Bali hebben. Dit blijkt ook uit de goede reviews die ik ontvang.” Ben je benieuwd naar de woning van Sharon op Bali? Neem dan snel een kijkje.

Ewout Boer, docent en reiziger

“Ik heb allleen nog maar positieve ervaringen gehad met Airbnb. Het is veel persoonlijker dan wanneer je in een hotel verblijft. De eigenaren doen altijd hun uiterste best om het je volledig naar de zin te maken en hebben vaak erg leuke insiders tips over de omgeving. Zo wijk je eens af van de gebaande paden en maak je op een andere manier kennis met steden over de hele wereld. En dat vaak ook nog eens voor een zeer aantrekkelijke prijs!”

Christel Achterberg, vakantieganger

“We hoorden via vrienden leuke verhalen over airbnb dus: zelf uitproberen!
Vooral het idee dat je op het allerlaatste moment, bijvoorbeeld tijdens het reizen naar een vakantiebestemming, nog kan boeken sprak ons aan. Toen wij deze zomer naar Italië gingen en 1600 km moesten reizen was dat heel handig. Voor de heenweg hadden we 2 boekingen gedaan op een plek waar we graag wilden stoppen. In Zwitserland en later in Pisa. Op de terugweg hebben we op het laatste moment bedacht waar we heen wilden onderweg en dus vanuit de auto een overnachting geboekt.

Het is ons super bevallen! Wat er in de beschrijving op de website staat klopte in ons geval. Je krijgt wat je ziet. In Pisa bijvoorbeeld hebben we een appartement gehuurd van een familie die een volledig huis omgebouwd hadden voor de verhuur aan toeristen. Er waren vier appartementen met eigen badkamer en toilet en een gemeenschappelijke ruimte. Het huis was duidelijk al heel lang in de familie, alsof je terug ging in de tijd.
Daardoor had het appartement veel sfeer en hadden we het idee te logeren bij die familie…echt super. De eigenaar was heel behulpzaam, kwam ons zelf verwelkomen en heeft ons gelijk wat verteld over Pisa. Erg leuk, je hebt gelijk contact met iemand die thuis is in de stad en er duidelijk plezier in heeft om je dingen over zijn thuis te vertellen.

Airbnb Florence

Onze Airbnb in Florence

Airbnb Lago Maggiore

Ontbijt in de Airbnb

Tips van Christel

Ook hier: als je niks betaald is het meestal ook niks. Let op het aantal sterren, selecteer op dingen die voor jou van belang zijn, kijk goed naar de locatie. Wij vinden het super om op bijzondere plaatsen, soms zelfs bij mensen thuis te logeren. We hadden in Florence een leuke ervaring met een vriendelijke eigenaar die samen met ons ontbeet en ondertussen vertelde over Florence. Hij deed ook moeite om met onze kinderen te communiceren. Heb je helemaal geen zin in contact met andere mensen….dan is een hotel misschien beter? Het is natuurlijk mogelijk om duidelijk te maken dat je geen behoefte hebt aan verhalen en aanschuiven bij het ontbijt maar dat is wat ons betreft juist de charme van airbnb. We houden er rekening mee dat het een keer niet voldoet aan onze verwachtingen, nou ja 1 nachtje overleven we dat wel en het is in ieder geval een avontuur.

Heb jij nog tips voor ons? Laat het weten!

Bekijk honderden oproepen voor reisgenoten.