Print Friendly, PDF & Email

Flachau is een leuke vakantiebestemming in de zomer, voor het hele gezin. Er is veel meer te doen, dan alleen wandelen. En in de omgeving van Flachau zijn ook tal van leuke activiteiten en plaatsen om te bezoeken. In augustus 2020 verbleven wij een week in deze gezellige plaats.

De ligging van Flachau

Flachau is gemakkelijk bereikbaar en ligt vrijwel direct aan de A10, zo’n 70 kilometer onder Salzburg. Het ligt op ca. 900 meter hoogte in een langgerekt dal. Flachau heeft 2600 inwoners en bij Nederlanders is het voornamelijk bekend als ski bestemming. In de winter maakt Flachau deel uit van het Salzburger Ski Amade, een skigebied met 760 kilometer pistes. Om Flachau te bereiken moet je dus wel een vignet voor je auto aanschaffen.

Flachau in de zomer

Flachau in de zomer

De Flachau Sommer Card

In de periode 13 juni tot 3 oktober ontvang je de Flachau Sommer Card bij aankomst in je accommodatie. Met deze kaart kun je (deels) gratis deelnemen aan het weekprogramma dat georganiseerd wordt door de VVV en ontvang je korting bij attracties. Ook mag je 1x per week gebruik maken van de lift. Houd je van wandelen op hoogte dan is Flachau wat beperkt. Er is 1 stoeltjeslift in gebruik en die brengt je naar de top van het wandelgebied. Wil je wat meer uitdaging dan is de regio Saalbach-Hinterglemm misschien meer geschikt. Daar zijn in de zomer 6 gondels in gebruik en kun je met de Joker Card onbeperkt gebruik maken van de liften. Lees het artikel dat ik over Saalbach-Hinterglemm in de zomer heb geschreven.

De Flachau Sommer Card is dus vooral geschikt voor mensen die activiteiten in het dal ondernemen. Het weekprogramma van de VVV omvat elke dag een begeleide wandeling, sportactiviteiten, voetbalclinics etc. Hieronder vind je een overzicht van de activiteiten die worden georganiseerd. Alle informatie over de Flachau Sommer Card vind je op de website van de VVV.

Ben je van plan om veel activiteiten te ondernemen dan kun je overwegen om de Salzburgerland Card aan te schaffen. Voor één vast bedrag heb je gratis toegang tot 190 attracties en activiteiten. Meer informatie en aanschaffen van deze kaart kan bij de plaatselijke VVV.

Flachau zomer programma

Wandelingen in en rondom Flachau

Je kunt zelf op avontuur gaan en een wandeltocht kiezen. Er is een goede kaart beschikbaar, deze kun je gratis afhalen bij de VVV. Achterop de kaart staan de routes, het hoogteverschil dat je overbrugt en voor welk niveau dit geschikt is. Wil je het jezelf makkelijk maken ga dan mee met een gids en meld je aan voor een begeleide wandeltocht. Er worden 9 begeleide wandeltochten aangeboden. Dit gaat van een kennismaking met Flachau (2 uur) tot een volledige dagtocht van 9 uur. Een enkele tocht gaat vanuit Flachau zelf, met de stoeltjeslift, de meeste tochten zijn buiten Flachau. Je vertrekt vanuit het centrum van Flachau met de wandelbus. Op de website van de VVV vind je een overzicht van 9 begeleide wandeltochten in en rondom Flachau

Een speciale vermelding verdient de zonsopgang wandeling (sonnenaufgangswanderung mit Gipfelfrühstück), deze wordt 1x per week op woensdag aangeboden. Heel vroeg in de ochtend maak je een best wel pittige wandeling naar een mooi punt. Daar wordt een ontbijtje voor je gemaakt. Zie video hieronder.

Speciaal voor gezinnen is er de Flori’s Erlebnispfad. Je neemt de lift (Starjet 1) en stapt dus uit bij het middelstation, daar begint deze wandeling. Je pakt een boekje met opdrachten en volgt het pad. Onderweg kom je allerlei leuke activiteiten en opdrachten tegen. De wandeling duurt 1,5 tot 2 uur. De route is ook goed te doen met wandelwagen.

Flori's wandelpad

Het startpunt van Flori’s is bij het middelstation (Starjet 1)

Met de stoeltjeslift ga je omhoog in Flachau

Attracties en activiteiten in Flachau

Mountainbiken

In en rondom Flachau zijn 45 gemarkeerde mountainbike routes, voor alle niveau’s. Wil je voor het eerst een mountainbike uitproberen ga da naar een goede sportzaak, huur een mountainbike en neem een gids. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij Fun & Pro. Een trend is nu het huren van e-bike. Je ziet dit steeds meer en op veel plekken (ook boven op de bergen) vind je oplaadpunten.

Wil je het wat rustiger aan doen….. Flachau ligt in een dal. In de omgeving kun je prachtige tochten maken zonder dat je veel hellingen tegenkomt. De plaatsen in de omgeving zoals Wagrain en Altenmarkt zijn de moeite waard om heen te fietsen. Op een speciale pagina op de website van de VVV van Flachau vind je een overzicht van fietsroutes en mogelijkheden. 

Hermann Maier gallerie

Hermann Maier, één van de succesvolste skiërs allertijden komt uit Flachau. Bij de entree van de VVV vind je een gallerie met een overzicht van zijn successen. Dit is echt leuk om even te bekijken.

Hermann Maier museum

Hermann Maier gallerie

Rijden op een Segway

Een Segway kun je huren en daarmee een leuke tocht maken. Er worden begeleide tochten aangeboden in en rondom Flachau. De leeftijd om deel te nemen is minimaal 10 jaar. Bij de organisatie Hermann Maier Adventures kun je een Segway tour reserveren.

Rodelbaan

Rodelbaan Lucky Flitzer vind je aan de rand van Flachau. De baan is 1100 meter lang en je moet minimaal 8 jaar oud zijn om zelfstandig naar beneden te gaan. Jongere kinderen kunnen samen met een ouder gaan.

Boogschieten

Op diverse plekken kun je boogschieten, een leuke activiteiten voor jong en oud. De VVV heeft boogschieten ook opgenomen in hun weekprogramma. Deelname is dan gratis op vertoon van de Flachau Sommer Card.

Raften

Raften wordt veel gedaan in Oostenrijk, zo ook in Flachau. Meer informatie kun je vinden op de website van Almlust.

Zwemmen

Zwemmen in een zwemmeertje (Badesee) kan in Flachauwinkel en Reitdorf. In Altenmarkt vind je Therme Amadé, dit is slechts een paar kilometer rijden vanaf Flachau. Ook met de fiets kun je hier prima heen via goede fietspaden. Therme Amadé bestaat uit diverse thermale baden en sauna’s. Daarnaast is er een groot binnenzwembad en buitenzwembad met leuke glijbanen. De black mamba glijbaan heeft een vrije val van maar liefst 8 meter. Met de Flachau Sommercard ontvang je korting op de entreeprijs.

Erop uit in de omgeving van Flachau

Leuk is een uitstapje naar Zauchensee of naar Radstadt. Maar ook een dagje naar Salzburg is erg leuk. Bezoek het geboortehuis van Mozart en doe de fietstocht van Fraulein Maria Bicycle Tours. Met een gids fiets je door Salzburg en bezoekt alle bekende plekjes van de film Sound of Music. Kleine kinderen kunnen ook mee!

Accommodaties in Flachau

Wij sliepen in Hotel Bergzeit. Dit is een leuk en gezellig 4 sterren hotel aan de rand van Flachau. In 5 minuten loop je naar het centrum. Het hotel ligt in een doodlopende straat, je hebt dus geen last van de herrie van doorgaand verkeer. Het hotel heeft een klein maar fijn zwembad.

Hotel Bergzeit Flachau

Hotel Bergzeit in Flachau

Heel mooi, luxe en fantastisch is Hotel Almdorf Almlust. Niet goedkoop, maar dan heb je ook wat. Er zijn kamers, appartementen en chalets en veel faciliteiten en fijn zwembad. Net buiten Flachau (dus wat verder van het centrum) vind je hotel Sieglhub. Appartementen, hotelkamers en chalets en dat in een rustige omgeving. Aantrekkelijk geprijsd in de zomer. Appartementen met hotelservice vind je bij Paradies. Je kunt ‘s ochtends gebruik maken van het ontbijtbuffet.

Paradies Flachau

Appartementen hotel Paradies

Misschien ook leuk om te lezen