Print Friendly, PDF & Email

We hebben al vele lange autoreizen met onze kinderen achter de rug. Ik weet nog goed de eerste keer met onze zoon als baby naar Zwitserland. Dat vond ik best spannend en ingewikkeld. De hele auto was volgeladen met babyspullen, want ik wilde op alles voorbereid zijn. Nu draai ik mijn hand er niet meer voor om. Ik heb een aantal tips verzameld om het gezellig te houden op de achterbank.

Tas met cadeautjes

Ik koop altijd een leuk rugzakje en vul die met kleine cadeautjes. Zorg er wel voor dat deze cadeautjes geschikt zijn voor in de auto. Maak niet de fout die ik heb gemaakt om een Playmobile (of Lego) setje te kopen. De onderdelen raken zoek en dit is niet bevorderlijk voor de sfeer in de auto. Bij de Action kun je heel veel leuke spulletjes kopen voor weinig geld, zoals kleurboekjes, spelletjes of speelgoed. Ik geef het tasje altijd aan het begin van de reis. Maar je kunt ook elke 200 kilometer een cadeautje geven.

Luisterboeken en muziek

Zet een paar luisterboeken voor kinderen op CD of Ipod. Een spannend verhaal houdt kinderen lang bezig. Ook leuke kinderliedjes zijn leuk om samen naar te luisteren en mee te zingen.

De Luisterbieb is beschikbaar voor iedereen. Er zijn gratis luisterboeken beschikbaar. Maar als je lid bent van een bibliotheek kun je toegang krijgen tot veel meer titels.

Tablet

Neem een tablet mee en zorg dat er een paar leuke spelletjes of filmpjes op staan. Op de site van de ANWB kun je een overzicht vinden van spelletjes die geschikt zijn voor kinderen. Als je een abonnement of Netflix hebt kun je nu ook series en films downloaden en op de tablet zetten. Om ze te zien heb je geen wifi nodig.

Achterbank bingo

De ANWB heeft ook een achterbankbingo ontwikkeld. Deze kun je downloaden van de site. De ANWB Achterbankbingo is een ideaal spelletje voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar oud. Het spel is simpel: kijk onderweg in de auto óf op het vliegveld of je de items op je bingokaart ziet, kruis ze aan en wie als eerste alles gespot heeft, maakt BINGO en wint het spelletje. Je kunt de kaarten heel eenvoudig downloaden en zelf uitprinten. In kleur of zwart-wit.

Bingo ANWB

Lekker eten

Het kost wat tijd, maar maak echt werk van het eten en drinken onderweg. Wat lekkere snacktomaatjes, stukjes worst, komkommer of pakjes knijpyoghurt. Ik neem zelf liever geen snoep mee want daar worden mijn kinderen erg druk van.

Voldoende pauzes

Zorg voor voldoende pauzes en laat de kinderen dan ook even rennen en bewegen. Veel wegrestaurants hebben een speeltuin.

Spelletjes doen

Doe leuke spelletjes onderweg. Zoals ‘wie ben ik’  of ‘ wie het eerst tien rode auto’s telt’. Gekke woorden maken van nummerplaten vinden onze kinderen altijd leuk. Vooral in Duitsland werkt dit goed.

Maak de reis niet te lang

Vooral in schoolvakanties kun je te maken krijgen met files onderweg. Zorg dat de reis niet te lang is. Een overnachting onderweg kan een fijne en gezellige onderbreking zijn. Rijd je door Duitsland, kijk dan bij mijn tips voor overnachtingshotels. In Frankrijk vinden we het Novotel Rouen Sud erg fijn. Vooral vanwege het buitenzwembad en het heerlijke terras.

Blijf zelf ook gezellig

Probeer het gezellig te houden. Zodra er stress of spanning in de auto is tussen de volwassenen onderling, merken de kinderen dit direct. Probeer het gezellig te houden ook al heb je tegenslag onderweg.

Fijne reis!