Print Friendly, PDF & Email

Ik schrijf regelmatig over wintersportbestemmingen en ken veel plaatsen. Vaak word ik dan ook om advies gevraagd, maar dat is altijd erg lastig te geven. Want wat bij mij past, vind jij misschien wel helemaal niet leuk. De wintersportlanden verschillen onderling enorm en de plaatsen hebben allemaal hun eigen kenmerken. Maar hoe kies je nu een wintersportbestemming die bij jou past? Op de foto’s ziet het er altijd mooi en fantastisch uit. Ik adviseer altijd om een lijstje met prioriteiten op te stellen. Wat vind je nu echt belangrijk en wat vind je onmisbaar. Onderstaande punten kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste wintersportbestemming.

Reistijd met de auto vanuit Nederland

Als je het belangrijk vindt om niet te lang in de auto te zitten, kijk dan niet alleen naar het totaal aantal kilometers, maar  ook naar de aanrijroute. Sommige skigebieden liggen vlakbij een snelweg, wat veel tijd kan schelen. Dus geen gedoe met een lange tocht over bochtige wegen, dit is vaak wel zo prettig als je reist met kleine kinderen. In Oostenrijk gaan wij bijvoorbeeld graag naar het gebied bij de Zugspitz Arena, dus Ehrwald of Berwang. Ook voor een short ski is dit een perfecte bestemming, vanuit Friesland is dit 850 kilometer. En je hoeft niet langs Munchen. Sommige skigebieden zijn alleen bereikbaar via een bergpas. Je komt dan wel vaak op de mooiste plekken maar bij heftige sneeuwval kan het best een uitdaging zijn om je sneeuwkettingen om te krijgen en de berg op of af te rijden.

Je skiniveau

Ga je voor het eerst skien of ben je nog niet zo ver gevorderd, dan kun je overwegen om een wat kleiner skigebied te kiezen. De prijzen zijn wat lager en de sfeer is vaak nog gemoedelijk. Als je geen lange tochten maakt, waarom zou je dan voor een groot skigebied kiezen waar ook hogere prijzen worden gevraagd. Een klein dorp vlak bij een grote plaats kan voor sommige mensen ook aan te raden zijn. Een kleine plaats met een kleine gemoedelijke skischool is voor kleine kinderen erg fijn en wil je zelf een dag knallen dan rijd je even naar die grotere plaats.

Après-ski

Is je vakantie niet geslaagd zonder goede après-ski ski? Een aantal wintersportplaatsen staat bekend om de après-ski en de feesten die worden georganiseerd. Maar ook in kleinere minder bekende plaatsen zijn leuke terrassen en bars te vinden. En hoeveel après-ski tenten ben je eigenlijk van plan te bezoeken? Misschien kun je met 1 leuke bar onder aan de piste ook prima uit de voeten.

Skigebieden met gratis skipas en kinderkortingen

Het skigebied Oberstaufen (Duitsland) biedt gratis skipassen bij reserveren van een accommodatie in dit gebied. Ruim 300 accommodaties bieden de Oberstaufen Plus card aan. Per skigebied verschillen de kinderkortingen nogal. Dit kun je checken op de websites. Sommige skigebieden bieden gezinskortingen of een derde en vierde kind zelfs een gratis pas.

Met jonge kinderen naar skiles

Als je met jonge kinderen gaat die op skiles gaan, check dan goed de website van de skischool. Daar kun je alle informatie vinden die je nodig hebt. Het ene skigebied is wat kindvriendelijker dan de andere. Soms kun je het ook prettig vinden om een accommodatie te kiezen op loopafstand van de skischool. Dit scheelt tijd (geen stress s’ochtends om met de auto naar de skischool te rijden), en je kunt tussen de middag even naar huis gaan om je om te kleden en even goed op te warmen.

Skischolen

Bijna alle skischolen hebben een website. Hier kun je prijzen checken en vooraf reserveren. In het hoogseizoen is het soms verstandig om van te voren te reserveren. Twee jaar geleden waren wij in de kerstvakantie in een skidorp in Oostenrijk vlakbij Maria Alm en bij aankomst bleek de skischool vol. Wij hadden bewust voor een hotel naast een skischool gekozen. Onze kinderen moesten nu skiles volgen in een ander dorp, 20 minuten verder,  waarbij je een bergpas over moest. Vind je Nederlandse sprekende skileraren belangrijk, dit staat meestal wel aangegeven op de website. Heeft een wintersportplaats meerdere skischolen dan kun je ook nog Zoover raadplegen om een keuze te maken. Bij de reviews van bestemmingen maken mensen vaak ook melding van de ervaringen met skischolen.

Hoogte skigebied en plaats

Wil je zeker zijn van witte pistes kies dan voor een hooggelegen wintersportbestemming. Je kunt kijken naar de hoogte van het dorp, maar belangrijker is dan hoe hoog de skipistes liggen. Soms is er een gletsjer in de buurt waardoor je altijd zeker bent van sneeuw. Steeds meer skigebieden hebben overigens uitstekende sneeuwkanonnen. Maar bedenk ook dat hoe hoger de plaats ligt, hoe kouder het er kan zijn.

Skiën vanuit het dorp of met gondel de berg op

Als je met (j0nge) kinderen gaat skiën dan kan het prettig zijn dat alle faciliteiten zoals skischool en oefenpiste in het dorp zelf zijn. Er zijn skigebieden waarbij je eerst met een gondel de berg op moet om bij de skiliften en skischool te komen. Dit kost veel tijd ‘s ochtends. Zijn je kinderen wat ouder, dan kan het juist prettig zijn als het verzamelpunt van de skischool op de berg is zodat je na het afleveren van je kinderen, gelijk zelf kunt skiën. Op de websites van de skigebieden kun je goede pistekaarten vinden. Of raadpleeg wintersporters.nl.

Sfeer van de plaats

Vind je het leuk om naar een authentiek bergdorp te gaan of heb je liever een moderne trendy plaats? Op de site van wintersporters.nl vind je bijna 400 (!!) skigebieden met alle informatie die je wenst. Erg leuk is dat je de resultaten kunt filteren op ‘sfeervol dorp’.

Persoonlijke reisadviseur

Weet je het nu helemaal niet meer? Dan kun je altijd een persoonlijke reisadviseur vragen om een voorstel voor je te maken. Een persoonlijke reisadviseur heeft toegang tot tientallen reisorganisaties en kan je een goed persoonlijk advies geven. Ik heb goede ervaringen met Thea Op de Hoek, een persoonlijke reisadviseur van Tui.

Waar let jij op bij het kiezen van een wintersportbestemming? Heb jij nog tips? Ik hoor het graag! Groetjes, Manon

Het grootste aanbod in wintersportartikelen!