Print Friendly, PDF & Email

De boot naar Texel vertrekt vanaf Den Helder. In slechts 20 minuten vaar je naar dit mooie eiland. In dit artikel vind je alle informatie over de oversteek naar Texel. De veerdienst wordt uitgevoerd door TESO. Dit staat voor Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming. Deze Texelse veerbootdienst vaart al sinds 1907 en is opgericht door de eilandbewoners. TESO is nog steeds in handen van eilandbewoners en heeft geen winstoogmerk. Vandaar dat de tarieven laag kunnen blijven.

boot Texel

Hoe vaak gaat de boot naar Texel?

De veerboot naar Texel vertrekt elk uur vanaf Den Helder. De eerste boot vertrekt om 06.30 uur, de laatste om 21.30 uur. Op drukke dagen wordt een extra boot ingezet en vertrekt deze elk half uur. Alle actuele vertrektijden en of er wachttijden zijn, staat duidelijk aangeven op de website van TESO. 

Reserveren van de boot naar Texel

Je kunt geen reservering maken. Het is een kwestie van aansluiten in de rij en wachten tot je aan boord kan. Of er wachttijden verwacht worden, kun je zien op de website van TESO. De veerboten hebben een enorme capaciteit met een dubbellaags dek voor auto’s. De meeste mensen nemen hun eigen auto mee.

Parkeren bij de boot

Ga je lopend en laat je je auto staan dan zijn er verschillende opties voor parkeren. Naast het vertrekpunt van de boot is een parkeerterrein. Hier kun je gratis parkeren. In het hoogseizoen is deze parkeerplek snel vol. Je kunt wachten op aankomst van de boot en er mensen dus vertrekken, dan heb je een parkeerplek op 1 minuut lopen van de boot. Voor dit parkeerterrein volg je de route P-Texel, afhalen en wegbrengen. Is deze parkeerplaats vol, dan kun je je auto parkeren op P3. Dit is zo’n 10 minuten lopen naar de haven. Vanwege de lage kosten, nemen de meeste mensen hun eigen auto mee naar Texel.

Veerboot Texel

Op grote borden staat aangeven wanneer de eerstvolgende boot gaat.

Een kaartje kopen

Het handigst is om vooraf online een kaartje te kopen. Je koopt gelijk een retourticket. Op de terugweg wordt je kaartje niet gecontroleerd. Het tarief voor een voetganger is € 2,50 per persoon voor een retour (ja echt waar). Een retourticket voor de auto is € 37,00, inclusief 9 inzittenden. Als je van te voren online een ticket koopt hoef je niet in de rij, maar kun je gelijk doorrijden. Je neemt dan de 3 rechterrijbanen met het bord ‘ik heb al een ticket’.

Tip: je kunt tijdens het bestellen het kenteken van je auto invoeren. Door middel van kenteken herkenning hoef je niet je ticket te laten zien, maar gaat de slagboom automatisch open.

Je hoeft de boot niet te reserveren, maar rijdt naar de haven op het moment dat jou uitkomt. Op drukke dagen wordt een extra boot ingezet.

Tip: op dinsdag, woensdag en donderdag ontvang je 30% korting op het tarief, dit geldt alleen voor voertuigen.

Op de veerboot

Tijdens de overtocht kun je in je auto blijven zitten, maar je kunt ook even naar boven. Er wordt omgeroepen wanneer je weer terug naar je auto moet. Er is een buitendek waar je kunt zitten. Binnen is een restaurant om even wat te eten of te drinken. Tijdens onze overtocht was het windkracht 9 (storm Dennis, 2020) en we merkten er nauwelijks iets van.

boot naar Texel

Heel veel ruimte voor auto’s.

Overnachten op Texel

appartement de koog

Appartementen Anna

Fijne appartementen met gezellige woonkamer en 2 slaapkamers. In het centrum van De Koog op loopafstand van het strand.

Lees hier een blog over deze appartementen.

strandplevier Texel

Strandplevier Suites

Heerlijk luxe, deze accommodatie in Long Island stijl. Ruime en sfeervolle suites in centrum van De Koog en op loopafstand van het strand. En je kunt een heerlijk ontbijt bij boeken. Meer informatie.