Print Friendly, PDF & Email

Op weg naar onze vakantiebestemming in Oostenrijk hebben we een tussenstop van 2 nachten gemaakt in Salzburg. Wat een leuke stad is dit zeg! Salzburg is een prima bestemming om met kinderen te doen. Vooral ook omdat deze stad niet zo heel groot is. De fietstocht met begeleiding van een gids vonden wij vooral erg leuk.

De binnenstad van Salzburg

De oude binnenstad van Salzburg staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Kleine straatjes, prachtige panden, sfeervolle hofjes, overal waar je kijkt is het even mooi. Het lijkt wel of je in een ansichtkaart bent. Bij de VVV kun je plattegronden halen en alle informatie over de bezienswaardigheden en evenementen. Op de meeste openbare plekken is er gratis wifi beschikbaar. Daarom kun je ook prima uit de voeten met digitale kaarten uit een app. Op deze site vind je een handig overzicht van apps om Salzburg te ontdekken en je bezoek voor te bereiden.

Salzburg met kinderen

De prachtige stad Salzburg is perfect voor een bezoek met kinderen

The Sound of music

Salzburg is onder meer bekend van de film The Sound of Music. Wie kent deze filmklassieker niet? Een prachtig romantisch verhaal over de familie Von Trapp. Kapitein von Trapp blijft na het overlijden van zijn vrouw achter met 7 kinderen. Maria wordt een tijdelijke gouvernante van de kinderen, omdat zij ongeschikt is voor het klooster. Overal in Salzburg wordt je aan deze film herinnerd, al is het alleen al op de mooie filmlocaties.

Mozart

In 1756 werd Wolfgang Amadeus Mozart geboren in Salzburg. Zijn geboortehuis is nu te bezichtigen en ingericht als museum. De Mozart Kugeln zijn in de wereldberoemd. Deze chocolade werd in 1890 bedacht door een banketbakker uit Salzburg. De originelen hebben een blauw-zilver verpakking. Tegenwoordig zijn de rood-gouden het meest populair en een groot commercieel succes. De stad Salzburg ademt klassieke muziek. In de zomerperiode zijn er ook regelmatig openlucht concerten. Het kan ook zomaar gebeuren dat je in een park getrakteerd wordt op een spelend orkest.

Museum Mozart Salzburg

Het geboortehuis van Mozart is nu een museum

Salzburger Festspiele

Jaarlijks vindt in de zomer in Salzburg de Festspiele plaats. Dit evenement, op verschillende locaties in de stad, betekent een periode met veel muziek en drama en duurt ca. 5 weken. Het is erg leuk om juist dan in Salzburg te zijn. Maar de accommodaties zijn dan duurder en snel volgeboekt. Een optie is om zoals wij dat gedaan hebben, een accommodatie net buiten de stad te zoeken. Toegangskaarten voor de Festspiele kunnen online besteld worden. Ook voor kinderen zijn er speciale kinderopera’s. Toegang tot het festival is niet goedkoop. Er zijn ook een aantal gratis openlucht voorstellingen, dus ook als je geen kaartjes koopt kun je van de sfeer van de Festspiele genieten.

Fietsen door Salzburg

De stad Salzburg is meerdere keren uitgeroepen tot meest fietsvriendelijke stad van Europa. Op diverse plekken kun je fietsen huren, waaronder ook tandems en kinderfietsen. Wij kozen voor een begeleide fietstocht. Dan hoeven we niet na te denken over een route en weten we zeker dat we zien wat we willen zien. Daarnaast kan een gids je ook veel informatie verstrekken. We hebben geboekt bij Fräulein Maria’s Bicycle Tour. In een drie uur durende tocht fiets je langs de meeste bezienswaardigheden, maar ook langs alle filmlocaties van de Sound of Music. Je hoeft geen fan van de film te zijn om deze tocht leuk te vinden. Je kunt een keuze maken uit diverse soorten fietsen. Ook zijn er kinderfietsen en tandems. De fietsen zijn uitstekende toerfietsen met een leuke fietsmand voorop. De fietstocht door Salzburg is voor kinderen prima te doen. De afstand is ongeveer 12 kilometer en er zijn voldoende stops onderweg. Onze kinderen vinden lopen al snel vervelend en worden dan moe. We hebben ze met de fietstocht niet gehoord. Wij hebben Fräulein Maria’s Bicycle Tour gevonden via Tripadvisor. Er zijn ook andere aanbieders, maar deze kunnen we echt goed aanbevelen.

kapel sound of music

Op de fiets door Salzburg en een stop bij het beroemde paviljoen uit de film Sound of Music

Salzburg met kinderen

Prachtige plekjes in Salzburg

Salzburg card

Je kunt de Salzburg Card aanschaffen. Met deze kaart heb je toegang tot toeristische attracties en het gebruik van het openbaar vervoer is inbegrepen. Als je veel wilt zien en doen dan is deze kaart zeker een aanrader. Maar voor ons kon het niet uit. Voor 24 uur is deze kaart voor een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen ongeveer 100 euro. Het was erg mooi weer en we hebben ervoor gekozen om ‘s ochtends de fietstocht te doen en ‘s middags lekker door de stad te struinen, de sfeer te proeven en op terrasjes te zitten. We hebben geen musea bezocht en ook geen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer.

Overnachten in Salzburg

Er is een grote keuze aan hotels, pensions en appartementen in Salzburg en omgeving. Je kunt natuurlijk kiezen voor een accommodatie in de stad zelf. Maar net buiten de stad is ook een optie. Je kunt zelfs logeren in Villa Trapp. In deze villa heeft de familie Von Trapp zelf gewoond. Ook leuk is Hotel Schone Aussicht, een gerenoveerde boerderij (met buitenzwembad!) op slechts 3 km van de stad. Als je met kinderen reist is Airbnb ook aan te bevelen. Er zijn veel accommodaties geschikt voor gezinnen. En je hebt wat meer ruimte dan in een hotel.

Kindvriendelijke restaurants in Salzburg

  • Organic Pizza Salzburg; heerlijke pizza’s midden in de stad
  • S’Kloane Brauhaus; een restaurant met een eigen bierbrouwerij. Het leuke aan dit restaurant is dat het een binnentuin heeft zodat je op een zomerse dag ook lekker buiten kunt eten.
  • Burgerista; een trendy hamburger restaurant. Of is het een wat luxere fastfood restaurant?De hamburgers zijn geweldig.
  • Zum Zikelwirt; een informeel restaurant met een combinatie van een studentikoze sfeer en Oostenrijkse gezelligheid.

Meer lezen?

Booking.com