Print Friendly, PDF & Email

Nauders is een erg bekend skigebied. In de voorjaarsvakantie zijn wij met onze kinderen afgereisd. Er werd een extreme kou voorspeld, tot -28 graden op de berg. Nauders ligt behoorlijk hoog, dus we waren op het ergste voorbereid. Onze conclusie is dat Nauders een hartstikke leuk skigebied is. Groot genoeg voor de meer ervaren skiërs, maar klein genoeg om het overzicht te behouden.

Inhoud van dit artikel:

Het dorp Nauders

Het skigebied van Nauders

De après ski in Nauders

De skipassen van het skigebied bij Nauders

De skischolen in Nauders

De restaurants op de piste in Nauders

De bereikbaarheid van Nauders

Het dorp Nauders is een middelgroot dorp en ligt op een zonneplateau. Dit betekent dat je tot laat op de dag zon in het dorp hebt, wel zo fijn! Nauders heeft hotels, appartementen en winkels. Het is niet heel groot en daarom lekker overzichtelijk. Het is een authentiek dorp met weinig hoogbouw en nog een aantal fraaie oude panden. Het dorp ligt op 1400 meter hoogte en is daarmee sneeuwzeker.

Nauders ligt op de grens van Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Het skigebied omvat in totaal 211 kilometers piste. Het skigebied is geschikt voor alle niveau’s. Voor beginners, maar ook voor de meer ervaren skiërs. Er zijn een paar uitdagende zwarte pistes, maar ook heerlijk brede blauwe afdalingen. De breedste afdaling van Oostenrijk (300 meter!) vind je in Nauders. Ideaal om te carven, maar ook voor mensen die niet zo goed kunnen skiën. De dalafdaling is bijna 9 kilometer. Je kunt op verschillende manieren naar het dal terug skiën. Via een bospad, maar ook via een paar rode en blauwe pistes. Omdat het dorp zo hoog ligt, is de sneeuwkwaliteit meestal goed.

Het enige nadeel is, vinden wij, dat het skigebied een aantal kilometers buiten het dorp ligt. Als je op tijd bij de skiles wilt zijn, moet je dus vroeg vertrekken. Er is een gondel omhoog, met 6 persoons gondels. Hier kan het best druk zijn, vooral in de schoolvakanties voordat de skilessen beginnen. Deze lift is lang en niet erg snel. Het kostte ons elke dag 45 minuten om vanuit ons hotel in het centrum van Nauders tot op de pistes te komen.

Vanuit het dorp rijdt een gratis skibus. Deze rijdt elke tien minuten, je kunt je auto dus de hele week bij je accommodatie laten staan. Sinds een aantal jaren is er een groot skidepot bij de lift. Dit is echt ideaal. Je kunt hier een locker huren en je ski’s daar in opbergen. Deze zijn geschikt voor drie sets ski’s, skischoenen en stokken. Met een beetje creativiteit lukte het ons om vier sets op te bergen. De lockers zijn verwarmd, dus de volgende ochtend kun je heerlijk in je warme skischoenen stappen.

De liften zijn wel wat ouderwets en sommigen zijn inmiddels wel aan vernieuwing toe. De stoeltjesliften hebben nog geen kappen (op eentje na dan) en er zijn in verhouding veel sleepliften. Alle informatie over de pistes en een interactieve pistekaart kun je vinden op de website van Nauders. 

Rodelbaan in Nauders

Nauders heeft de langste rodelbaan van Tirol! Maar liefst 8 kilometer telt deze baan. Onderaan de lift (bij de gondel) kun je sleetjes huren. Dit is een onwijs leuke belevenis en erg populair in Nauders.

Bergkastel Nauders

Het mittelstation ‘Bergkastel’ in Nauders

Bergkastel Lauders

Daar kan ik kort over zijn. Er is weinig après ski, maar er zijn wel een paar leuke schirmbars. Op de berg bij het midden station vind je eentje (elke dag geopend tot 16.00 uur) en je vindt ook een schirmbar onderaan de dalafdaling. In het skiseizoen worden wekelijks muziek events georganiseerd. Kijk hiervoor op de website van Nauders of op de Facebook pagina. In het skigebied zijn twee alm hutten. Daar is ook regelmatig live muziek.

In het dorp zelf is een enkel barretje en er is wat vertier op de terrassen en de bars van de hotels.

pistes nauders

Mooie blauwe pistes in Nauders

Een skipas voor een halve of hele dag is alleen geldig in Nauders. Vanaf twee dagen is de pas geldig in zowel Oostenrijk als Italië. Deze is dan geldig in de volgende gebieden: Nauders, Schöneben, Haideralm, Watles, Trafoi am Ortler en Sulden am Ortler. Je kunt dus in 2 landen skiën. Er is ook een ‘Snowcard gold’, deze is naast bovengenoemde gebieden ook geldig in Ischgl en Samnaun.

Voor gezinnen met kinderen zijn er voordelige familiepassen. Ook in de schoolvakanties. Kijk voor alle tarieven op de website van Nauders.

kindvriendelijk skigebied nauders

In Nauders kun je kiezen uit twee skischolen. Heb je schoolgaande kinderen en ben je gebonden aan schoolvakanties, reserveer dan tijdig de skilessen. Tijdens onze vakantie waren beide skischolen vol geboekt. Mensen die zonder reservering aankwamen konden niet geholpen worden. Wij wilden twee weken voor vertrek reserveren en toen was Skischule Nauders Interski al volgeboekt en was er alleen nog maar plek bij Nauders 3000. Wij hebben diverse gezinnen gesproken die geen skilessen konden volgen omdat er geen plek meer was.

De grootste skischool is Skischule Nauders Interski. De skileraren zijn te herkennen aan de rode skipakken. Via de website kun je van te voren online reserveren en betalen. Ze hebben een mooi combinatiepakket van skiles en skihuur. Voor een paar tientjes extra heb je dan ook je skihuur erbij. Op de website heet dit ‘all in one’. De klassen zijn soms erg groot, tot wel 15 kinderen. Dit komt mede door de drukte in de schoolvakanties.

De andere skischool is Skischule Nauders 3000. Deze skileraren zijn te herkennen aan de gele pakken. Wij hebben onze kinderen bij deze skischool onder gebracht, omdat de andere vol was. Deze skischool is aanmerkelijk duurder, maar we hebben geen spijt van deze keuze. De klassen zijn maximaal 7 a 8 kinderen, waardoor er voldoende aandacht is voor elk kind. Elke dag wordt gekeken of je kind nog in de juiste klas/niveau zit. En zonodig wordt dit aangepast. Het nadeel aan de kleine klassen is, dat een klasje snel vol zit. Het kan dus zijn dat je kind een niveau hoger zou kunnen, maar dat er dan in die klas geen plek meer is omdat er al 7 kinderen zijn.

Skischool nauders

Met de Nederlandse skileraar Jos

Skischool Nauders 3000 heeft ook een ontmoetingsplek op het midden station.

skischool nauders

Aan het eind van de week, uiteraard de prijsuitreiking!

Op de berg bij het midden station is een groot buffetrestaurant. De eerste dag schrokken wij ons rot. Wat een massaal en ongezellig restaurant is dit zeg. Omdat het in onze week erg koud was, zat ook iedereen binnen. Je moest vroeg zijn want anders kon je voor de lunch geen tafeltje meer bemachtigen. Ik denk dat het beter te overleven is, als het terras open is.

Er zijn twee hele leuk almen. De Lärchenalm en de Stieralm. Beide restaurant zijn te ver van het middelstation om tijdens de pauze van de skilessen heen te gaan. Als je vanaf het midden station naar het dal skiet, kom je langs beide restaurants.

De Stieralm

Bij de Stieralm kun je je skischoenen uit doen en laten opwarmen. Er liggen pantoffels voor je klaar. De aardigheid is dat je deze mee naar huis mag nemen als souvenir.

Terras stieralm

Het gezellige terras van de Stieralm

Stieralm pantoffels

Bij de Stieralm kun je je schoenen laten opwarmen. De pantoffels mag je meenemen als souvenir

De Lärchenalm

Bij de Lärchenalm wordt elke dinsdagavond een grote skishow gehouden. Deze hebben wij niet gezien omdat deze was afgelast vanwege de kou. Dit restaurant heeft regelmatig live muziek in de middag. En ook ‘s avonds wordt er vaak wat georganiseerd.

Larchenalm nauders

De gezellige inrichting van de Lärchenalm

Nauders ligt in Oostenrijk op de grens van Zwitserland en Italië. Je kunt op twee manieren Nauders bereiken. De kortste route is de grensovergang bij Reutte en dan via de Fernpass rijden. In de weekeinden in het hoogseizoen kunnen hier lange files ontstaan. Ook als het sneeuwt kan dit veel oponthoud veroorzaken. Een andere mogelijkheid is om via Bregenz te rijden en dan de Arlberg tunnel te nemen (kosten 10 euro). Dit is iets langer maar rijdt beter door omdat je de Fernpass niet hoeft te nemen. Het laatste stuk voor Nauders is de Reschenpas met soms wel wat steile stukken erin.

Tip: download de app van de ANWB. Deze heet Vakantiehulp. In deze app vind je alle actuele verkeersinformatie waaronder ook de zeer actuele twitterfeed van ANWB Europa en linkjes naar de filekaarten.

Voor- en nadelen

  • Sneeuwzeker gebied door de hoogte. Nauders ligt op 1400 meter en het skigebied is tot 2900 meter hoog.

  • Sfeervol authentiek dorp

  • Het skigebied is groot genoeg voor de ervaren skiërs, maar toch klein genoeg om een gezellige familiesfeer te hebben.

  • Erg geschikt voor gezinnen

  • Langste rodelbaan van Tirol (8 kilometer)

  • De breedste blauwe piste van Oostenrijk (300 meter)

  • Skigebied ligt (ver) buiten het dorp

  • Nauders is alleen te bereiken via de Fernpass of de Arlberg tunnel

  • Weinig après ski

Wintersport chalets in Oostenrijk