Print Friendly, PDF & Email

Op het moment dat ik dit schrijf zijn we op Camping Sanday Le Col Vert in Les Landes. Deze regio kenden we nog niet. En omdat onze kinderen nu wat ouder zijn, zijn we op zoek gegaan naar een wat grotere camping. Je leest hieronder of dat een goede keus is geweest. Deze camping in Les Landes heeft veel voordelen maar wij zien ook een paar nadelen.

Feiten over de camping Sanday Le Col Vert:

 • In het Zuiden van Frankrijk, 130 kilometer onder Bordeaux
 • Direct aan het meer Lac Léon en 6 kilometer van de kust
 • Grote camping met 540 huuraccommodaties en 284 staplaatsen

De sfeer van de camping

Wij vinden dat deze camping heel veel te bieden heeft (hieronder meer daarover) maar dat het niet echt een gezellige camping is. De faciliteiten liggen niet centraal, maar verspreid over het terrein. Het is een langgerekte camping met een hoofdweg en aan beide zijden verschillende ‘wijken’. Het is denk ik wel bijna een half uur lopen van de receptie naar het eind van de camping.

Op de camping zijn voornamelijk Fransen, maar er zijn ook veel Spaanse gezinnen. Tijdens ons verblijf (begint augustus 2019) waren er weinig Nederlandse gezinnen en die gezinnen die er waren waren met jonge kinderen. In onze ‘wijk’ hebben we geen enkel Nederlands gezin getroffen. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren maar voor onze kinderen is een kampeervakantie pas geslaagd als zij een sociaal leven hebben. Omdat deze camping van Sandaya ook een teens club heeft (voor kinderen van 12 tot 17 jaar) hadden wij verwacht dat er meer Nederlandse gezinnen waren met kinderen in die leeftijd. In de twee weken dat wij er waren heeft onze zoon (14 jaar) geen Nederlandse leeftijdsgenoten ontmoet. Dit heeft natuurlijk niets met de kwaliteit van de camping te maken, maar wel met hoe je als gezin een kampeervakantie ervaart.

De camping is erg verzorgd, met veel schaduw en het terrein is netjes onderhouden.

Faciliteiten van Camping Sandaya Le Col Vert

Er zijn heel veel faciliteiten, waaronder:

 • Groot zwembad met een erg leuk peuterbad
 • Meerdere restaurants, waarvan één aan het meer
 • Fietsverhuur
 • Tennisbanen
 • Voetbalveld
 • Tafeltennishal
 • Spa
Col de vert

Overzicht van de camping. Fotocredit: Sanday Le Col Vert

Boodschappen

Er is een kleine supermarkt waar je de dagelijkse zaken kunt kopen. Deze is de gehele dag geopend. Er is ook een bakkerij, de hele dag door is er vers brood te koop. In het dorp Léon op 5 kilometer afstand is een grote supermarkt.

De camping ligt aan een meer (Lac Léon)

De camping ligt direct aan het meer. Er is een stukje strand dat alleen toegankelijk is voor campinggasten. Hier zijn ook een paar waterglijbanen. Het meer is ondiep, dus ideaal voor kleinere kinderen. Een klein stukje verder, direct naast de camping is een groter strand. Dit is openbaar en voor iedereen toegankelijk. Hier is ook boot- en kanoverhuur.

Het openbare strand naast de camping

Het meer Lac Léon bij avond

Huuraccommodaties op Le Col Vert

Er is een groot aanbod aan huur accommodaties. Dit varieert van eenvoudige tenten zonder sanitair tot luxe lodges met uitzicht op het meer. Sandaya werkt met een eigen sterren systeem, aangeduid met schelpen. De eenvoudigste tent heeft 1 schelp, de luxere lodges 4 schelpen. Daarnaast zijn er ook nog premium accommodaties. Op de website staat duidelijk aangeven wat je kunt verwachten. Wij hebben een cottage geboekt met 4 schelpen. Deze is voorzien van 2 slaapkamers, 2 badkamers, afwasmachine en het beddengoed is inbegrepen. Wij hebben rechtstreeks bij de camping gereserveerd, maar je kunt deze camping ook reserveren via diverse touroperators.

Bij aankomst werden wij ondergebracht in een prima stacaravan maar de locatie vonden wij niet goed. In ons straatje staan de caravans zo dicht op elkaar dat je bij elkaar naar binnen kijkt. Waar onze veranda eindigde, begon de caravan van de buurman. Omdat onze dochter een gebroken been had, zijn wij relatief gezien best veel op onze veranda. Een bezoek aan het zwembad of strand moesten we deze vakantie maar overslaan. Na 2 nachten mochten we verhuizen naar een andere locatie met wat meer ruimte om ons heen.

Er zijn dus goede plekken maar ook slechte plekken. Als je in een accommodatie zit aan de hoofdweg door de camping is ook niet echt leuk.

De tweede stacaravan beviel ons verder prima. De caravan is goed onderhouden en er is een gezellige veranda. De inventaris in de keuken kan wel iets beter. Simpele dingen als een broodmes en opscheplepels horen naar mijn mening toch wel bij de basisinventaris.

Onze eerste plek. De accommodaties staan soms erg dicht bij elkaar.

Wifi

Tegen betaling kun je gebruik maken van wifi. Als je bij de reservering boekt en betaalt ontvang je korting. De wifi is erg goed. Met 1 code kun je 3 apparaten gelijktijdig aansluiten. Het streamen van een televisie uitzending gaat prima en zonder onderbrekingen.

Animatie op camping Sandaya Les Col Verts

Er is een uitgebreid animatieprogramma, verdeeld over diverse leeftijdscategoriën. Helaas is de animatie volledig in het Frans. Er is een groot animatieteam. Het is jammer dat er niet een paar medewerkers Nederlands spreken. We hebben een aantal Nederlandse kinderen gesproken die hier erg teleurgesteld over waren. Dan zien ze op het animatieterrein of in de grote circustent allerlei leuke activiteiten maar ze durven eigenlijk niet mee te doen omdat ze de taal niet verstaan. Voor een grote keten als Sandaya met een internationaal publiek, vind ik dit onbegrijpelijk.

Omgeving

De omgeving biedt veel mogelijkheden.

 • Diverse stranden zijn op slechts een kwartiertje rijden. In de maanden juli en augustus gaat er een gratis bus. Deze stopt voor de camping en gaat naar het plaatsje Léon en naar het strand.
 • Je kunt prachtig fietsen. Er zijn goed aangelegde fietspaden, op de meeste plekken afgescheiden van de weg. Naar het dorpje Léon is 5 kilometer. Fietsen kun je huren op de camping. Veel goedkoper is om de fietsen te huren in Léon. Bijvoorbeeld bij La Cylerie. Een goede fiets (7 versnellingen) is 25 euro per week. De fietsen worden op afspraak op de camping bezorgd.
 • Naast de camping is een manege. Je kunt op paarden en pony’s rijden, al dan niet zelfstandig.

Overige tips

 • Ga naar de VVV in Léon. Daar wordt je vriendelijk geholpen en er is veel informatie beschikbaar.
 • Andere campings die ik heb beoordeeld kun je hier lezen.
 • Lees ook mijn blog over handige dingen voor kamperen.

Reserveren

Een staplaats, tent of stacaravan kun je via de eigen website van de camping reserveren.

Ons verblijf is op geen enkele wijze gesponsord. Zoals je gewend bent, geef ik altijd mijn eerlijke mening. 

autohuur Frankrijk