Tips als je voor het eerst naar Bangkok gaat

Als je voor het eerst naar Bangkok gaat, wil je je graag goed voorbereiden. Je leest veel blogs en misschien wat reisgidsen. Wij zijn onlangs voor het eerst naar Bangkok geweest. Ik heb een aantal tips voor je om zo je reis naar Bangkok goed voor te kunnen bereiden.

Inhoud van dit artikel:

Kiezen welke wijk in Bangkok je wilt zitten

Een hotel zoeken in Bangkok

Leuke hotels in de buurt van Khao San Road

Hotels met slaapkamer(s) en kitchenette

Aankomst op de luchthaven

Vervoer naar de stad

Vervoer in Bangkok

Overige tips

 

Welke wijk is leuk in Bangkok?

 

Bepaal eerst in welke wijk in Bangkok je wilt zitten. Wil je in de buurt van de gezellige en drukke Khao San Road en Rambutri road verblijven.  Of juist in een wat meer zakelijk gebied. Het verkeer in Bangkok is op sommige momenten erg druk, dus ben je al snel aangewezen op het openbaar vervoer. Dan is het fijn om in de buurt te zitten van de Skytrain of de metro. Zeker met de hitte in Bangkok kan dit een belangrijk argument zijn bij keuze van locatie. In de wijk Banglamphu, waar dus Khao San Road is, is geen skytrain station. Maar je kunt gemakkelijk lopen naar de rivier (via een leuke route) waar je een rivier taxi kunt pakken. Een zakelijke wijk heeft mooie en goede (soms wat zakelijke) hotels, maar het nadeel is dat het ‘s avonds wat leeg is in de straten en soms wat verlaten zijn. Een prima overzicht van de verschillende wijken in Bangkok vind je op de website van Tix.nl.

 

Een hotel zoeken in Bangkok

Natuurlijk boek je van tevoren je accommodatie. De hotels in Bangkok zijn een stuk goedkoper dan in bijvoorbeeld Singapore. Je kunt voor een leuke prijs in een erg goed hotel overnachten. Zet eerst een aantal eisen voor jezelf op een rijtje. Vind je locatie belangrijk? Wil je dicht bij de skytrain zitten of juist dicht bij de rivier? Of vind je de faciliteiten van het hotel belangrijker dan de ligging? Bangkok is een echte backpackers stad. Je vindt er een groot aantal gezellige hostels die ook voor gezinnen met kinderen leuk zijn, vaak met zwembad. De bekendste hostels liggen in de nabijheid van Khao San Road.

Wil je wat meer luxe dan heb je ook heel veel keuze. Voor wat je in Nederland betaalt voor een middenklasse hotel kun je in Bangkok in een 5* hotel overnachten. Er zijn een aantal zeer luxe hotels langs de rivier, maar je vind ze ook in de zakelijke wijken. Veel van deze luxe hotels hebben betaalbare suites waar je met een gezin erg goed in kunt verblijven. Of je boekt connecting rooms, dit zijn twee kamers naast elkaar.

Reis je met kinderen dan is het te overwegen om een hotelkamer te reserveren met een kitchenette. Ik heb in geen enkele stad zo’n groot aanbod gezien van hotels met hotelkamers met (kleine) keukens en sommige zelfs met wasmachines. Het eten in Bangkok is erg goedkoop, maar soms kan het fijn zijn om op een onverwacht moment zelf iets te eten te kunnen maken. Zeker als je reist met kleine kinderen die last hebben van het tijdsverschil en op onhandige tijden wakker worden en trek krijgen.

Als je een hotel reserveert, kijk dan vooral naar de beoordelingen op Booking.com en Tripadvisor. Dat geeft je een goed beeld van de kwaliteit, maar ook van de omgeving.

Leuke hotels in de wijk Banglamphu (bij Khao San road en Rambuttri Road)

Een van de meest populaire hotels. Ligt in de gezellige Rambuttri Road, met een zwembad op het dak. Het heeft een groot terras waar je prima kunt eten. De (eenvoudige) kamers kosten rond de € 30,00 per nacht. Maar let wel op, ze laten je graag extra betalen voor bijvoorbeeld 2 kamers naast elkaar.

Direct aan de rivier! Kamers met een eigen balkon en een restaurant aan de rivier. Als je dit hotel binnenkomt via een gang, lijkt het of je een Balinees resort binnenkomt. Op het dak een fijn zwembad met een gezellig barretje. De kamers met uitzicht op de rivier zijn snel uitverkocht. Als je een kamer aan de straatkant boekt kun je wel wat last hebben van lawaai. Pier 13 (vertrekpunt riviertaxi’s) voor de deur.

Dit boutique hotel ligt in een doodlopende straat, dus heerlijk rustig gelegen. Dit hotel is wel wat duurder (ca € 60,00) per nacht, maar dan heb je luxe kamers met bubbelbad en een heerlijk zwembad op het dak. In de straat vind je een paar leuke restaurantjes waar je prima kunt ontbijten.

 

Hotels met extra (slaap)kamer en kitchenette.

Op loopafstand van de rivier en van een skytrain station.

Een prima, vrij zakelijk hotel. De suites van dit hotel zijn groot en ruim en beschikken over een kitchenette en wasmachine.

Dit lijkt wel een resort. Een grote tuin met een landscaped pool. Er zijn suites van 150m2 voor ca. €120,00 per nacht. Dan heb je twee slaapkamers, een keuken met wasmachine en ruime badkamer.

Aankomst op het vliegveld

Als je landt op het vliegveld van Bangkok moet je eerst door de douane. Dit kan best veel tijd in beslag nemen. Vervolgens haal je je koffers op en kun je richting uitgang.

Op het vliegveld kun je alvast je geld wisselen. Het beste is om dit te doen in de kelder. Daar vind je een aantal wisselkantoren. Bij de uitgang van het vliegveld vind je (uiteraard) een 7/11 supermarkt. Daar kun je even wat te drinken kopen zodat je ook gelijk wat wisselgeld hebt.

Als je door de aankomsthal loopt zie je verschillende balies waar ze simkaarten verkopen. Het is aan te raden om gelijk een simcard te kopen. Voor een klein bedrag (afhankelijk van hoe lang je het nodig hebt) kun je dan bellen en onbeperkt internetten via 4G. Ze stellen je telefoon voor je in en je eigen simkaart plakken ze op een kaart. Je bent gewoon nog bereikbaar via WhatsApp via je eigen nummer. Mobiel internet is erg handig in een stad als Bangkok, bijvoorbeeld om Google maps te raadplegen, een Grab te bestellen of een restaurant te zoeken via tripadvisor.

Vervoer naar de stad

Je bent in Bangkok en wilt zo snel mogelijk naar je hotel. Welke vervoersmogelijkheden zijn er?

Taxi

De duurste optie is de taxi. Maar wat mij betreft wel de beste optie. Na een lange reis wil je zo snel mogelijk naar je hotel. Met een taxi wordt je voor de deur van je accommodatie afgezet. Maar daar betaal je natuurlijk wel voor. Je volgt de bordjes ‘public taxi’ en sluit aan in de rij. Zorg ervoor dat voordat je instapt met de chauffeur afspreekt dat hij op de meter rijdt. Een taxirit duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur, afhankelijk van de drukte onderweg. Je kunt ook van tevoren een taxi boeken. Via Tripadvisor kun je diverse taxibedrijven vinden die transfers aanbieden. Via e-mail neem je contact op en wordt je transfer geregeld. Je betaalt iets meer, maar er staat dan een man met een naambord te wachten en je weet van tevoren welke prijs je betaalt. Als wij voor het eerst in een grote stad komen die wij niet kennen, vinden wij dat fijn. Wij hebben onze transfer met Peter Bangkok Taxi gevonden via Tripadvisor.

Airport Bus

Elk half uur rijdt er een bus van het vliegveld naar Khao San Road. Voor ongeveer €1,50 ben je in de stad. De bus vertrekt bij Gate 7.

Airport Rail Link

Dit is de bovengrondse metro. Hij brengt je tot in het centrum en je kunt uitstappen bij elk BTS station.

Vervoer in Bangkok

Er zijn verschillende opties om je te verplaatsen door Bangkok.

BTS skytrain

De skytrain is een snelle en goedkope optie. De Skytrain is niet beschikbaar in de hele stad. De wijk waarin Khao San Road ligt is bijvoorbeeld niet te bereiken met de skytrain. Omdat veel mensen de skytrain gebruiken, kan het op sommige momenten op de dag erg druk zijn.

MTR Metro

De metro is ook een prima manier om je te verplaatsen. Het is niet zo’n groot netwerk als in bijvoorbeeld Londen. Maar het aantal metrostations breidt nog steeds uit. Op een aantal plekken sluit de metro goed aan op de skytrain.

Taxi

Vervoer per taxi is erg goedkoop en kan gemakkelijk zijn. Je wordt voor de deur van je bestemming afgezet en dat voor maar een paar euro per rit. Zeker als je met meerdere mensen bent, dan is dit soms zelfs de goedkoopste optie. Zorg dat je een taxi neemt die op de meter rijdt. Tips voor het vervoer in Bangkok met taxi vind je in dit artikel. 

Tuk tuk

Oh oh ze zijn zo leuk de tuk tuk’s. Op elke hoek staan ze op je te wachten en bieden ritjes aan. Maar pas op, ze zijn niet allemaal betrouwbaar en ze hebben niet een best imago. Er zijn veel verhalen bekend over ritjes die langs allerlei bezienswaardigheden gaan of dat de bestemming niet gevonden kan worden. Veel hotels hebben een eigen tuk tuk service, dat kun je dan beter kiezen.

Chao Phraya Rivier taxi’s

Een super leuk vervoermiddel is een taxiboot over de Chao Phraya Rivier. Er zijn verschillende stops (piers) waardoor de meeste bezienswaardigheden goed bereikbaar zijn. Er zijn verschillende boten die herkenbaar zijn aan de kleur van de vlag die gevoerd wordt. Het goedkoopst zijn de boten met de oranje vlaggen. Een ticket kost 15 Baht per persoon, spotgoedkoop dus. Een leuk alternatief (vinden wij) is de Hop-on-hop-of toeristenboot. Deze is wat duurder, 50 Baht voor een ticket of 180 Baht voor een hele dag. Met een dagkaart kun je zo vaak in- en uitstappen zo vaak je wilt. Ook ontvang je dan een boekje met tips over de bezienswaardigheden per stop. Als je over een dag meerdere dingen wilt zien, dan kan een dagkaart wel uit. Als je in de buurt van Khao San Road/Rambuttri zit dan stap je op bij Pier 13. Dit is de meest Noordelijke halte van de riviertaxi. Koop niet je kaartje bij het bureautje aan de straat, maar loop door tot de pier zelf.

Grab

Wij hebben de Grab ook een aantal keren gebruikt. Grab is de Aziatische variant van Uber. Je moet de app downloaden en je gegevens invoeren. Het voordeel is dat je niet hoeft te onderhandelen over de prijs. Het nadeel is dat het verkeer erg druk kan zijn, maar dat geldt voor al het vervoer over de weg. Wij hebben diverse keren een Grab taxi geboekt via de app. We hebben nooit langer dan 5 minuten hoeven te wachten. De chauffeurs waren erg vriendelijk en hadden keurige, vrij nieuwe auto’s. Ze wisten niet allemaal de weg goed en moesten soms zoeken met Google maps. Maar de prijs is van te voren bekend, dus dat het daarom soms wat langer duurde vonden wij niet erg.

Tips

  • Wil je na Bangkok verder reizen? Via de website 12go.asia kun je het openbaar vervoer reserveren voor boot, bus en trein.
  • De website van Sander en Mariska, thipsthailand biedt heel veel inspiratie en tips.
  • De mensen in Thailand zijn ontzettend vriendelijk maar blijf wel op je hoede voor mensen die graag wat extra’s aan toeristen willen verdienen. Dus vermijd toeristenbureautjes met compleet georganiseerde trips en mensen die je spontaan op straat aanspreken. Als je in zee wilt gaan met een bureautje of organisatie, check dan online of je reviews kunt vinden.
  • Raadpleeg Tripadvisor. Je vindt daar duizenden beoordelingen over restaurants, excursies en accommodaties.

Misschien ook leuk om te lezen

Manon Kuipers

Manon Kuipers

Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *