Tips voor een paar dagen Kanchanaburi & River Kwai

Kanchanaburi ligt op ca. 2 uur rijden van Bangkok. De meeste toeristen nemen deze bestemming in hun reis op en dat is niet zonder reden. Kanchanaburi is bekend van de brug over de River Kwai. Op deze plek heeft zich een afgrijselijk oorlogsverleden afgespeeld. Ik deel mijn tips voor een paar dagen Kanchanaburi en River Kwai.

In de tweede wereldoorlog werd deze spoorlijn van ca. 400 km. aangelegd. De spoorlijn moest Birma met Thailand verbinden. Omdat het gebied bergachtig is, moesten de gevangenen de rotsen handmatig uithakken om de aanleg van deze spoorlijn mogelijk te maken. Veel van deze Prisoners of War (POW’s) zijn omgekomen, waaronder bijna 3.000 Nederlanders. In totaal zijn er 100.000 mensen omgekomen. Bij Kanchanburi ligt de River de Kwai en dus ook de bekende brug. Vooral door de films The Railway Man en The bridge over the river kwai  is dit gebied bekend geworden en heeft zich ontwikkeld tot een toeristische trekpleister.

Eerst iets over Kanchanaburi zelf

Een aantal bezienswaardigheden, zoals Hells Fire Pass en de Erawan Watervallen liggen een eindje rijden van Kanchanaburri. Daarom is het verstandig om een paar dagen uit te trekken voor je bezoek aan Kanchanburi. Kanchanburi heeft twee gedeeltes, de stad zelf waar je binnenkomt en het toeristische gedeelte bij de rivier en de brug.

Langs de rivier loopt een weg van ca. 3 kilometer vol met bars, restaurants en guesthouses. Overdag heeft dit een gezellige en levendige sfeer. Er komen allerlei soorten toeristen, gezinnen met kinderen, backpackers en senioren ’s Avonds is het er druk met mensen die de gezelligheid van de restaurants opzoeken.

Wij vonden de sfeer ’s avonds niet bijzonder. Er is veel te veel horeca in relatie tot het aantal toeristen. Dit resulteert in lege bars, niet één, maar velen naast elkaar. Dit komt de sfeer niet ten goede. Wij waren in het hoogseizoen en dan toch de ene lege bar naast de andere met harde muziek en een paar verveeld kijkende medewerkers hangend over een tafel. Ze richten zich dan ook wat meer op jongeren. Met bars met grote neon letters als ‘music and get drunk’. Voor de bezienswaardigheden en de geschiedenis is Kanchanaburi een zeer goede bestemming, voor het stadje zelf zou ik niet omrijden.

Tip: voor een euro per dag kun je in Kanchanaburi een fiets huren. Het is er erg heet is en je kunt fietsend net wat grotere afstanden afleggen dan te voet.

https://travelott.nl/wp-content/uploads/2018/08/fiets-huren.jpg

De Brug over de River Kwai

De brug is aan het einde van de tweede wereldoorlog gebombardeerd en weer hersteld. De brug is nog steeds in gebruik door lokale treinen. Je kunt dus zelf ook met de trein over de brug als je dat leuk vindt. Je kunt over de brug heenlopen, dit doen honderden toeristen tegelijk en een paar foto’s schieten. Als er een trein aankomt dan hoor je een fluitje en kun je op een plateautje gaan staan en komt de trein langzaam voorbij. Onder de brug bij de rivier zijn een paar restaurants. Daarvandaan kun je ook prachtige foto’s maken.

https://travelott.nl/wp-content/uploads/2018/08/IMG_0531.jpg

Thailand Burma Railway Center

Iets verder van de brug (ca. 1,5 kilometer) vind je het museum. Dit museum geeft een goed beeld over de historie van de bouw van de spoorlijn. Veel foto’s, documenten en persoonlijke bezittingen geven een indruk hoe dramatisch deze tijd was.

Tegenover dit museum is de ere begraafplaats. Hier zijn ook veel Nederlanders begraven. De begraafplaats is perfect onderhouden en hier regeert alleen de stilte.

https://travelott.nl/wp-content/uploads/2018/08/museum.jpeg

https://travelott.nl/wp-content/uploads/2018/08/begraafplaats.jpeg

Erawan Watervallen

Op een uurtje rijden vanaf Kanchanburi ligt het Erawan National Park met daarin de bekende Erawan Watervallen. De wandelroute gaat vanaf de ingang via 7 niveau’s (levels) naar de top. Het begin is vrij gemakkelijk, maar hoe hoger je komt hoe meer het een hike wordt. Je kunt dus ook besluiten om niet helemaal naar de top te lopen, maar bijvoorbeeld naar level 4. Bij elk level kun je een waterval bewonderen en zwemmen. Vergeet dus niet om zwemkleding mee te nemen. Lees ook mijn verslag met tips voor een bezoek aan Erawan Nationaal Park.

https://travelott.nl/wp-content/uploads/2018/08/entree-1.jpeg

https://travelott.nl/wp-content/uploads/2018/08/frederique-bij-waterval.jpeg

Hellfire Pass

Hellfire Pass ligt op ongeveer 80 kilometer van Kanchanaburi. Deze kloof moest door de gevangenen uit de bergen gehakt worden. Ze werkten wel 18 uur per dag onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Tijdens de nachtelijke uren branden er fakkels als verlichting. Zo komt deze plek tot de naam Hellfire Pass. In 1987 werd Hellfire Pass een officiële herdenkplaats en werd ook een museum geopend.

Accommodaties bij de River Kwai

In Kanchanburi zijn veel guesthouses en eenvoudige hotels. Echt luxe accommodaties zijn er nauwelijks. Het toerististische gedeelte bij de rivier is het leukst. Luxere hotels liggen wat verder afgelegen. Ook zijn er leuke floating hotels en lodges, maar deze liggen ook wat verder weg. Wij vonden het zelf erg leuk om vlak bij het centrum te verblijven en met de fiets de omgeving te verkennen en naar de bezienswaardigheden te gaan.

Jim Guesthouse

Net aan de andere kant van de rivier, maar in een paar minuten fiets je naar het centrum. 10 prima ingerichte huisjes met goede airconditioning liggen in een fraaie tuin. Met zwembad. Hier verbleven wij tijdens ons bezoek aan Kanchanaburi. Als je een goedkope accommodatie zoekt met zwembad, moet je hier zijn.

VN Guesthouse

Populair guesthouse onder Nederlanders en zit dus snel vol. Direct aan de rivier gelegen met drijvende kamers op het water. De kamers zijn erg eenvoudig en een beetje verouderd. Het restaurant is erg goed. Daar hebben wij het beste gegeten tijdens ons verblijf. Er heerst een relaxte en aangename sfeer.

Royal River Kwai Resort and Spa

Als je van wat meer luxe houdt. Dit hotel ligt 10 minuten buiten Kanchanaburi. De ligging is prachtig, direct aan de rivier. Het hotel heeft een mooie tuin en biedt een erg goed ontbijt. En dat voor een prima prijs. Je moet dus wel vervoer regelen om naar het centrum te gaan.

Hoe kom je in Kanchanaburi?

Je kunt op diverse manieren naar Kanchanaburi komen. De website 12go.asia geeft bijna alle vormen van transport. Als je met openbaar vervoer reist kunt kiezen uit bus, trein of minivan. En dat voor maar een paar euro per persoon. Je kunt ook kiezen voor een taxi. Dat is een duurdere optie, maar je hebt dan vervoer van deur tot deur. Onze accommodatie heeft voor ons een taxi geregeld die ons bij ons hotel in Bangkok heeft opgehaald.

Tips

  • Wil je eens wat anders dan Thais eten, in Kanchanaburi kun je bij de Pizza Bar goede pizza’s eten. Kun je niet kiezen, dan kun je ook een pizza nemen die voor elke helft anders is. Het adres kun je vinden via Tripadvisor. Het is niet zo groot dus je loopt er snel aan voorbij.
  • Heerlijke koffie en de beste homemade cheescake ever, vind je bij  10 O’ Clock Cafe
  • Wil je door Thailand reizen? Via de website 12go.asia kun je het openbaar vervoer reserveren voor boot, bus en trein.
  • De website van Sander en Mariska, thipsthailand biedt heel veel inspiratie en tips.
  • De mensen in Thailand zijn ontzettend vriendelijk maar blijf wel op je hoede voor mensen die graag wat extra’s aan toeristen willen verdienen. Dus vermijd toeristenbureautjes met compleet georganiseerde trips en mensen die je spontaan op straat aanspreken. Als je in zee wilt gaan met een bureautje of organisatie, check dan online of je reviews kunt vinden.
  • Raadpleeg Tripadvisor. Je vindt daar duizenden beoordelingen over restaurants, excursies en accommodaties.

De heerlijke koffie en cheesecake bij 10 O’ Clock Cafe

cheesecake 10 o'clock cafe

Manon Kuipers

Manon Kuipers

Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *