Print Friendly, PDF & Email

Vaak wordt aan mij gevraagd hoe je het beste aan goedkope vliegtickets kunt komen. We hebben familie in het buitenland wonen en willen die graag regelmatig bezoeken. Reis je alleen en buiten de schoolvakanties, dan kun je gemakkelijk een goedkoop ticket scoren. Zo heb ik kortgeleden een ticket geboekt naar Bali, met Singapore Airlines, met vertrek in oktober voor slechts € 510,00. Maar reis je met kinderen, en ben je dus gebonden aan schoolvakanties,  dan ben je snel duurder uit. Met de volgende tips kun je toch wat geld besparen.

#1 Wil je losse vliegtickets of boek je liever een pakketreis?

Bepaal eerst of je losse vliegtickets wilt boeken of dat je de voorkeur geeft aan een pakketreis. Het is soms lastig uit te zoeken of een pakketreis nu goedkoper is of niet. Laten we even stil staan bij de voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van losse vliegtickets

+ Je bent veel flexibeler. Je zit namelijk niet vast aan een accommodatie, vertrekdatum of luchthaven.

+ Je kunt zelf bepalen hoe lang je overstap is, als je moet overstappen. Het kan leuk zijn om een dag (of meerdere dagen) een stopover te maken. Vaak wordt het ticket daar niet duurder van en kun je een leuke stad bezoeken. Zo hadden wij een overstap van een paar dagen in Singapore voordat wij naar Bali vlogen.

+ Je bent flexibeler wat betreft vertrektijd. Naar sommige plaatsen wordt meerdere keren per dag gevlogen. Je kunt dus zelf kiezen of je vroeg wilt vertrekken of niet. Bij lange vluchten kun je ook kiezen voor een dag- of nachtvlucht, het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Voor onze verre reizen kozen wij, toen onze kinderen nog klein waren, altijd voor een nachtvlucht. Nu ze wat ouder zijn, gaat onze voorkeur uit naar een vlucht die laat op de middag aankomt. Je komt dan nog bij daglicht aan en we nemen een duik in het zwembad. Je hoeft niet heel lang op te blijven en kunt binnen een paar uur naar aankomst naar bed. Zo komen wij sneller in het nieuwe ritme en is onze jetlag korter.

+ Je hebt de keuze uit meerdere luchtvaartmaatschappijen. Een touroperator werkt meestal met een aantal vaste maatschappijen.

Kortom de voordelen zitten met name in de flexibiliteit van je reis.

– Je moet alles zelf regelen. Dus ook de transfer naar je accommodatie. In een vreemd land en na een lange vliegreis zit je daar niet altijd op te wachten.

Tarieven van vliegtickets worden steeds lastiger te vergelijken. Is ruimbagage wel of niet inbegrepen? Moet je betalen voor extra’s zoals stoelkeuze, eten en drinken? Dit verschilt per maatschappij, maar de laatste jaren ook per ticket. Een vliegtuigmaatschappij varieert met tarieven. De goedkoopste tarieven zijn uitgekleed en dan moet je bijvoorbeeld voor ruimbagage bijbetalen. Zo komen ze beter naar voren bij vergelijkingssites, maar verwarrend is het wel.

Voor- en nadelen van het boeken van pakketreizen

+ Je boekt (hoop ik) bij een betrouwbare touroperator of reisagent. De boekingen vallen dan onder het garantiefonds. Bij faillissement ontvang je je geld terug of een vervangende accommodatie.

+ Je hebt een (Nederlandse) contactpersoon, die je kunt bellen bij calamiteiten. In een ver land wordt dit vaak afgehandeld door een lokale agent die de regels en gewoonten ter plaatse goed kent.

+ Alles wordt voor je geregeld, vliegtickets, transfers en accommodaties.

+ Soms ben je voordeliger uit, want touroperators kopen groot in. Dus bij sommige populaire bestemmingen kun je goedkoper uit zijn.

 Je bent minder flexibel omdat je vast zit aan een pakket. Dit betekent vaste vertrekdata en vaste luchthavens om van te vertrekken.

Het is lastig uit te rekenen of je echt voordeliger uit bent.

Tip: Steeds meer touroperators bieden startpakketten aan. Dus een vliegticket naar bijvoorbeeld Bangkok en de overnachtingen voor de eerste dagen. De rest van je vakantie vul je zelf in. Zo profiteer je optimaal van flexibiliteit terwijl je toch de zekerheid hebt van een garantiefonds en back up als er wat aan de hand mocht zijn.

Tip: Ik boek liever rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij en niet via een tussenpersoon, tenzij de tussenpersoon een erkende touroperator is. Als er wat aan de hand is dan handelt de luchtvaartmaatschappij zelf alles af. Bij een (online) tussenpersoon moet je maar hopen dat je snel geholpen wordt. Om een voorbeeld te noemen, ik ging in 2017 naar Bali toen de vulkaan daar uitbarstte, waardoor de luchthaven meerdere dagen gesloten was. Toen KLM weer mocht vliegen werden de lege plekken eerst opgevuld met ‘eigen’ passagiers. Ik kon gelukkig binnen 2 dagen weg. Anderen (die via een online tussenpersoon geboekt hadden) moesten soms tot 10 dagen wachten tot er een plek beschikbaar was. Ook als je dan bij een goede touroperator geboekt heb, word je in dit soort situaties goed geholpen.

#2 Vergelijk de tarieven van vliegtickets

Websites die ik gebruik zijn Skyscanner en Kayak. Het is even uitzoeken hoe het werkt, maar als je het eenmaal doorhebt dan werkt het fantastisch. Bij een zoekopdracht ontvang je tientallen resultaten. Vervolgens kun je filteren op prijs, aantal overstappen, overstaptijd etc.

#3 Stel een flightalert in

Als je al weet naar welke bestemming je wilt vliegen kun je een flightalert instellen. Ik doe dit meestal via Skyscanner. Je voert je favoriete bestemming en de periode waarin je wilt gaan. Je ontvangt dan updates zodra de ticketprijs wijzigt.

Photo by Ben Koorengevel on Unsplash

#4 Maak een overstap

Een rechtstreekse vlucht is vaak het meest ideaal. Maar je kunt soms honderden euro’s besparen als je een overstap maakt. Wij vlogen eens naar Bali met Finnair. Dit betekende een overstap in Helsinki, maar ook in Singapore. Dit scheelde 300 euro per persoon. Wij waren met zeven personen, dus tel uit je winst. Dit vraagt wel wat van je flexibiliteit, onze kinderen waren toen erg jong (3 en 5) dus ik zag er als een berg tegenop. Maar achteraf viel het reuze mee.

#5 Een langere tussenstop

Soms kun je geld besparen door een lange tussenstop te doen. Op een vlucht naar Azië kozen wij voor een tussenstop van 8 uur in Singapore en een andere keer voor 7 uur in Kuala Lumpur. Het scheelde ons tot wel 150 euro op een ticket. Pak een bus naar de stad, ga naar een zwembad of doe iets anders leuks. Je kunt ook een echte stopober boeken, dus 1 of meerdere nachten in een stad. Maar wat je bespaart op je vliegticket ben je dan wel weer kwijt aan een hotel. Maar het is een leuke gelegenheid om eens een plek te bezoeken waar je anders niet zo snel komt.

Tip: Sommige luchthavens hebben speciale arrangementen voor mensen die overstappen en lang moeten wachten. In Singapore kun je op vertoon van je boardingpass met een shuttle naar het centrum van de stad. Je hoeft dan niet door de douane.

Photo by chuttersnap on Unsplash

#6 Boek lang van te voren

Als je zoals wij gebonden bent aan schoolvakanties dan kun je het beste lang van tevoren boeken. Op populaire bestemmingen zitten de vluchten snel vol.

#7 Kijk naar andere luchthavens dan Schiphol

Het is soms iets verder rijden maar kijk ook naar andere luchthavens om te vertrekken. Opties zijn Rotterdam, Eindhoven, Brussel, Dusseldorf en Keulen. Het ligt een beetje aan waar je in Nederland woont. Woon je dicht bij de Duitse grens dan zijn andere plaatsen in Duitsland soms ook nog een optie.In de zomer van 2018 hebben wij gevlogen vanaf Dusseldorf. Wij waren laat met boeken en alle vluchten richting Bangkok waren vol of te duur. Emirates had een goede aanbieding vanaf Dusseldorf. En het parkeren was daar ook nog eens een stuk goedkoper.

#8 Combineer meerdere maatschappijen

Het is even uitzoeken. Maar soms kun je luchtvaartmaatschappijen combineren. Bijvoorbeeld als je naar Azie wilt is het (meestal) het goedkoopst om naar Bankgkok te vliegen. Vervolgens kun je doorvliegen met een regionale Airline zoals Air Asia. Maar let dan wel goed op. In de grote Aziatische steden zijn meerdere luchthavens. Regionale maatschappijen vertrekken vaak van een andere (kleinere) luchthaven. En er is nog een ander risico. Als de eerste vlucht vertraagd is en je mist je aansluiting heb je geen enkel recht op vergoeding. Neem dus ruim de tijd of plan een extra overnachting in.

Tip: De website Seatguru geeft je een overzicht van alle luchtvaartmaatschappijen, de service aan boord en welke stoelen je het beste kunt kiezen.

Nog meer tips: