***** UPDATE *****
De tolbadge zoals hieronder beschreven is niet meer verkrijgbaar. Er is nu een nieuwe variant. Alle informatie vind je op de website van de ANWB.
Met de tolbadge door Frankrijk, hoe werkt dat nu precies? Wij zijn twee keer met de tolbadge door Frankrijk gereden, met en zonder caravan. Ik deel graag onze ervaringen met je.
Hoe schaf je de tolbadge aan?
Je schaft de tolbadge voor Frankrijk aan in een winkel van de ANWB. Ik vond de persoonlijke toelichting in de winkel prettig, zeker omdat wij met een caravan rijden.
Wat kost de tolbadge?
De tolbadge kost β¬ 9,50 als je lid bent van de ANWB. Voor niet leden is hij iets duurder en kost de tolbadge β¬ 11,00. Je hoeft geen lid van de ANWB te zijn om de tolbadge aan te schaffen. Verder betaal je een soort abonnement van β¬ 2,50 per maand. Dit wordt alleen in rekening gebracht in de maanden dat je de tolbadge gebruikt. De rest van het jaar betaal je dus niets. Ons is verteld dat de tolbadge ongeveer vier jaar mee kan, dan is de batterij op. Daarna zul je weer een nieuwe moeten aanschaffen.
Hoe werkt de tolbadge?
Je plakt de tolbadge op je voorruit achter de achteruitkijkspiegel. Je kiest vanaf dan de rijstroken met automatische tolheffing. Deze zijn aangeduid met een oranje T. Zoals in de afbeelding hieronder. Je rijdt met ca. 30 km per uur richting de slagboom, je hoort een piep en de slagboom gaat open.
En werkt het ook echt?
De eerste keer dat je voor zo’n poortje staat is best spannend. Gaat hij ook echt open? Vooral als de piep even uitblijft, piep je hem zelf wel even. Maar het ging alle keren goed. Vooral bij de grote snelwegen met veel tolpoortjes heeft het ons veel tijdwinst opgeleverd. Je rijdt alle lange rijen voorbij en je bent er zo door. Op sommige plekken heeft dit ons wel een half uur wachten gescheeld. Bij snelwegen met een paar tolpoortjes levert het niet zoveel tijdswinst op. Dan sta je gewoon met zijn allen in de file voor de tol. De rij splitst zich dan pas vlak voor de poortjes. Maar wij vinden het ook gewoon erg makkelijk, geen gedoe met losse papiertjes, portemonnee zoeken, raampje open etc. Je kunt met de tolbadge ook bij 250 parkeergarages en parkeerterreinen betalen.
Een nadeel van de tolbadge is dat je niet kunt zien wanneer de batterij leeg raakt.
Toltarieven
Na ongeveer vier weken ontvang je via e-mail een bericht met de notificatie dat er een bedrag van je rekening wordt afgeschreven. Er circuleren wat verhalen van mensen waarbij verkeerde tarieven gehanteerd zijn, bv bij hoge auto’s met fietsdragers die dan als busjes aangemerkt werden. Dit is niet onze ervaring. Alles klopte precies. De caravan werd automatisch herkend en ook in rekening gebracht.
Met een dakdrager op de auto
Ik heb een aantal mensen gehoord waarbij de tolbadge niet goed werkte omdat ze een dakdrager op de auto hadden. De poort ging niet open of er werd een verkeerde categorie in rekening gebracht. Op de website van de ANWB is hier niet veel informatie over te vinden. Maar als je goed zoekt vind je een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing van de Franse organisatie die de tolpoortjes beheert. Hier wordt aangegeven dat auto’s met een dakdrager door de tolpoortjes moeten rijden zonder hoogtebeperking, dus zonder het rode bord met de hoogtebeperking van 2 meter.
Meer informatie over de tolbadge
Op de website van de ANWB kun je ook veel informatie vinden over de tolbadge. Daar kun je hem ook gelijk online bestellen.
Handig zo’n tolbadge, wist niet dat deze bestond voor Frankrijk. Zijn dan ook al een aantal jaren niet die kant op geweest. Handig en spaart vast regelmatig flink wat tijd!
Hallo Yvonne, dit is ook pas sinds de IBAN regelingen met de Europese banken. Het heeft ons flink wat tijd bespaart, maar ja wij gaan dan ook in het hoogseizoen op zaterdag door Frankrijk, niet echt handig π
Bedankt voor uw bericht. Dit bericht dat ik geschreven heb dateert van 2016, toen was het allemaal een stuk gemakkelijker. En had je ook een tolbadge alleen voor Frankrijk. Nu is het veel gecompliceerder. Wij gebruiken hem nu niet meer omdat we nu naar andere bestemmingen gaan. Wij kiezen ervoor om hem niet op te zeggen. Als je hem niet gebruikt hoef je ook niet te betalen. Ik zal uw reactie toevoegen aan het bericht om andere mensen te waarschuwen dat het opzeggen erg moeilijk gaat. Overigens reden wij altijd in hoogseizoen (juli en augustus) door Frankrijk en dat scheelde ons echt veel tijd. Maar in 2016 waren wij ook nog een van de weinige Nederlanders met caravan en tolbadge π Hartelijke groeten, Manon