Print Friendly, PDF & Email

Veel ouders zien op tegen (lange) vliegreizen met hun kinderen. Ik zelf heb veel gevlogen met onze kinderen en geloof mij, soms stond mij het huilen nader dan het lachen. Toen ik nog geen kinderen had, ergerde ik mij soms aan huilende en rondrennende kinderen. Ik zou dat dus helemaal anders doen. Maar niets is minder waar. Als je kind last heeft van zijn oren, niet lekker is of oververmoeid, dan kun je verzinnen wat je wilt maar een relaxte vliegreis wordt dat echt niet. Maar met onderstaande tips kun je wel je voordeel doen.

Kies de juiste stoel

Op de website van Seatguru kun je informatie vinden over het type toestel waar je mee vliegt. Je ziet welke plekken de beste zijn en de faciliteiten aan boord. Zo hebben veel vliegtuigen nu AC-power bij je stoel waar je een laptop of dvd-speler op aan kunt sluiten. Via Seatguru kun je zien of het toestel waar je mee vliegt hierover beschikt. Met name voor lange vluchten is het fijn als je een dvd-speler op stroom kunt aansluiten. Niets is zo vervelend als een lege batterij terwijl je kind net een leuk filmpje zit te bekijken. Je kunt ook kijken welke stoelen je beter niet kunt kiezen. De achterste stoelen bijvoorbeeld kunnen vaak niet naar achteren. Dit kan nadelig zijn bij een lange nachtvlucht. Maar er zijn ook passagiers die dit fijne plekken vinden, omdat er niemand achter je zit en aan je rugleuning trekt om op te staan, net als jij slaapt.

Extra kleding

Neem vooral extra kleding mee. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Bij lange nachtvluchten is het ook fijn om de kinderen ‘s nachts een pyama of joggingpak aan te trekken. Dit zit fijner en je laat ook zien dat het toch echt eens bedtijd is.

Cadeautjes

Zorg voor een tasje met kleine cadeautjes ie je uit kunt delen als kinderen zich gaan vervelen. Houd dan wel rekening mee dat het geschikt moet zijn voor in een vliegtuig, dus een kleurboekje of spelletje. Ik maakte eens de fout om lego mee te nemen. Het vliegtuig was te klein toen kleine onderdelen tussen de zitting van de stoelen verdwenen.

Autostoel mee in het vliegtuig

Op intercontinentale vluchten mag je bij de meeste vliegtuigmaatschappijen een autostoel meenemen. Dit is de beste tip die ik ooit gekregen heb. Ik nam de grote autostoel mee die je ook in een slaapstand kan zetten. Dit is echt ideaal voor kinderen tot ongeveer drie jaar. Een vliegtuigstoel is voor kleine kinderen niet fijn om in te slapen. Meestal moet je dit vooraf wel doorgeven. Je hebt dan gelijk een autostoel voor als je ter plaatse een auto huurt.

frederique in haar stoel

Frederique in haar Maxicosy op weg naar Kuala Lumpur. 

Kindermaaltijden

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je speciale kindermaaltijden bestellen. Dit moet je dan wel van te voren aanvragen. Het maakt het eten feestelijker. Soms houden ze ook rekening met de organisatie van de maaltijden. Dat hebben wij zelf meegemaakt bij Singapore Airlines. De kinderen kregen als eerste de maaltijd en aan de ouders werd gevraagd of ze gelijktijdig of op een later tijdstip wilden eten, om zo de handen vrij te hebben om je kinderen te helpen.

Verder is het belangrijk dat je zelf niet te gespannen ben. Je weet dat je dat leuke boek waarschijnlijk niet kunt lezen en dat je medepassagiers niet blij zijn met kinderen in het vliegtuig. Dat kun je maar beter accepteren. Neem een glas wijn en accepteer het zoals het komt. Zodra je uit het vliegtuig bent, ben je het snel weer vergeten. Goede reis!

Lees nu ook mijn e-magazine met 9 pagina’s vol met tips voor (lange) vliegreizen met kinderen.