Print Friendly, PDF & Email

Griekenland is al heel lang één van mijn favoriete vakantielanden. Als kind kwam ik er al vaak en heb ik met mijn ouders prachtige reizen gemaakt over de Pelopenessos en het Noorden van Griekenland. In mijn studententijd was eilandhoppen het helemaal. Nadat ik de film Mama Mia (met Merel Streep) had gezien, wilde ik dolgraag naar Skiathos. Deze film is deels opgenomen in deze regio. In 2016 kwam het er eindelijk van en zijn we met het gezin tien dagen naar Skiathos geweest. Ik vind dit het leukste eiland dat ik tot nu toe heb gezien in Griekenland. En waarom Skiathos zo leuk is, leg ik in dit artikel uit.

De sfeer van Skiathos

Skiathos heeft een prettige en ongedwongen sfeer. Een beetje bohemian, lazy, soms zelfs een wat Caribische stijl. Dit merk je aan de restaurants en bars bij de stranden, de beachclubs en Skiathos stad. Het eiland trekt veel backpackers waardoor je in de stad allerlei hippe en trendy restaurants en bars vindt. Waar je overigens goed met kinderen terecht kunt. Je vindt er geen hoog bouw en geen massa toerisme, maar wel veel charmante baaitjes en heerlijke stranden.

Het prachtige uitzicht vanaf restaurant Infinity Blue

De afstanden zijn kort

Skiathos is niet zo heel groot, slechts 50 km2. Aan de zuidkant van het eiland vind je Skiathos stad, de stranden en de meeste hotels en appartementen. Er loopt een weg die vanuit Skiathos stad, naar het uiterste westen gaat. Door de korte afstanden zijn alle plekken snel en gemakkelijk te bereiken.

Om elke hoek tref je een mooie baai met veel groen

De gezellige stad Skiathos

Skiathos heeft één grotere plaats, Skiathos stad ook wel Chora genoemd. Deze stad ligt om twee havens (een oudere en een nieuwere) met gezellige terrasjes langs de haven. Vanuit deze haven vertrekken dagelijks de boten voor de ‘Mama Mia’ excursies en de veerboten. Achter de haven vind je tal van kleine, leuke pittoreske straatjes met winkeltjes, cafe’s en bars. Door de vele packpackers die Skiathos aandoen heerst er een ongedwongen, maar vooral gezellige sfeer.

Photo by Skiathos Greece on Unsplash

Het uitzicht op de gezellige stad Skiathos

Prachtige baaien en stranden, vlak bij elkaar

De stranden vind je voornamelijk aan de zuidkust. Om elke hoek vind je een strand, vaak met een beachclub. Op de website van Griekse gids vind je een omschrijving en foto’s van de populairste stranden van Skiathos. Erg populair is Koukounaris. Dit ligt op het meest westelijke punt en toch slechts 13 kilometer van Skiathos Stad.

Ons favoriete strand is Kolios Beach, kijk eens hoe ondiep en helder het water is

Openbaar vervoer is goed

De meeste toeristen maken gebruik van de bus. Er rijdt meerdere malen per uur een bus langs de hele zuidkust. Voor een klein bedrag koop je een kaartje. Op sommige momenten kan de bus erg vol zijn. Bijvoorbeeld aan het eind van de dag als mensen vanaf de stranden weer terug willen naar Skiathos stad.

Langs de kustlijn is het erg groen.

Tips

» Je kunt via TUI een pakketreis boeken voor je vakantie. Je hebt dan een vliegticket en een accommodatie. TUI heeft   mooie appartementen en hotels in het aanbod. Alles wordt je dan uit handen genomen. Wat ook leuk is, is om een verblijf in Skiathos te combineren met één van de nabij gelegen eilanden zoals Skopelos. Via TUI kun je dit reserveren en alles wordt voor je geregeld inclusief je overtocht met veerboot.

» Wil je het zelf regelen? Transavia vliegt rechtstreeks vanaf Nederland. Wij vlogen met Olympic Airways vanaf Amsterdam. Zij vliegen niet rechtstreeks naar Skiathos. Maar je kunt dan (zoals wij hebben gedaan) via Athene gaan en een korte citytrip combineren met je strandvakantie op Skiatos.

» Via Booking.com kun je veel accommodaties op Skiathos vinden. Wij zaten in Skiathos Diamond Appartements. Een leuk en kleinschalig appartementencomplex gerund door een lieve Griekse familie. Met zwembad en op loopafstand van het strand. Lees mijn review hier.

» Lees ook mijn blog over leuke dingen om te doen op Skiathos

» Ga je in het hoogseizoen naar Skiathos en wil je een auto huren? Regel dit dan voor vertrek. Wij konden ter plaatse geen huurauto meer vinden. De busverbindingen zijn goed, maar het is ook erg leuk om naar plekken te gaan waar je niet met het openbaar vervoer kunt komen.

Skiathos Diamond Appartement, op loopafstand van het strand

Reizen algemeen