Print Friendly, PDF & Email

Je wilt een leuke wintersport boeken, maar je ziet door de bomen het bos niet meer. Herken je dit? Op de foto’s ziet alles er leuk en gezellig uit. Hoe kies je nu een goede wintersportbestemming? Waar moet je op letten en welke websites helpen daarbij? De volgende punten kun je meenemen in je overweging en stel vooral prioriteiten. Elk skigebied heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Stel prioriteiten

Wat vind je nu echt belangrijk? Je kunt hierbij letten op de volgende aspecten:

 • Wil je een groot of klein skigebied
 • De afstand tot Nederland (reistijd)
 • Houd je van rust of juist meer van wat drukte?

Om een skivakantie betaalbaar te houden zul je misschien wat consessies moeten doen. Overleg dus goed met elkaar wat jullie echt belangrijk vinden.

Groot of klein skigebied?

Ga je voor het eerst skiën met kinderen? Dan is een heel groot gebied niet belangrijk. Je kunt prima uit de voeten met een kleiner skigebied. Dit is meestal stukken  goedkoper, en je blijft toch vaak in de buurt van de skischool skiën. Een voordeel van een kleiner gebied is dat het overzichtelijker is en je de kinderen wat sneller zelf een piste kunt laten nemen. Meestal is een kleiner gebied wat rustiger omdat het alleen mensen uit de nabije omgeving trekt. Een groter skigebied trekt veel mensen van verder weg bijvoorbeeld uit de steden. In de weekeinden of met feestdagen (kerst) kan het dan heel erg druk zijn bij de restaurants en de liften. Een nadeel van een kleiner skigebied is dat je wat sneller ‘uitgeskied’ bent en je geen langere tochten kunt maken.

Op de website van Wintersporters vind je informatie over alle skigebieden van Europa en kun je deze met elkaar vergelijken.

Reisafstand vanaf Nederland

Vind je het geen bezwaar om lang in de auto te zitten, dan heb je heel veel keuze. Wil je niet te lang onderweg zijn, kies dan een gebied wat niet te ver van Nederland ligt. Je kunt kijken naar de totale afstand, maar het is ook belangrijk om naar de totale reistijd te kijken. Sommige skigebieden liggen dichtbij de snelweg of aan een grote doorgaande weg. Voor sommige plekken moet je een lange tocht door de bergen nemen, of een bergpas nemen. Wij zijn meerdere malen in Hinterthal geweest. Die laatste 80 kilometer tweebaansweg vonden wij wel een afknapper na een hele dag in de auto te hebben gezeten. Voor sommige mensen is het ook een argument om München te vermijden en daarom een bestemming aan de westkant van Oostenrijk te kiezen. De Zugspitz Arena met Berwang, Ehrwald en Lermoos is wat reistijd een van de beste bestemmingen van Oostenrijk. Voor ons uit Friesland is dit slechts 850 kilometer en je hoeft niet langs München. Dit geldt ook voor de beroemde skigebieden van Sankt Anton en Ischgl.

Tarieven van skipassen

De skipassen slokken een groot deel van je vakantiebudget op. Doe van te voren onderzoek naar de tarieven van skipassen. Meestal zijn er halve/hele dagkaarten en kaarten voor meerdere dagen. Kinderen ontvangen altijd korting. Tot welke leeftijd de korting geldt verschilt per land en per skigebied. Er zijn skigebieden waar kinderen zelfs volledig gratis een pas krijgen. Ook bieden de meeste skigebieden familieaanbiedingen aan. Dit kan extra korting zijn of dat een derde en vierde kind gratis is. Het gebied Oberstaufen in Duitsland biedt een gratis skipas aan voor iedereen. Op de website van Wintersporters vind alle informatie over honderden skigebieden.

Skischolen

Nagenoeg elke skischool heeft een website. Het loont de moeite om de verschillende prijzen van skilessen met elkaar te vergelijken. In een land als Tsjechië zijn de skilessen goedkoper dan in Oostenrijk en Zwitserland. De prijzen van de skilessen zijn altijd exclusief skipassen. Die moet je er nog bij kopen. Skiklassen beginnen meestal op zondag en maandag en men boekt doorgaans 3 of 5 dagen. Overblijven tussen de middag is optioneel. Een tip is om de skischool van te voren online te reserveren. Ons is het nu twee keer overkomen dat bij aankomst de skischool vol was. Bij één bestemming was twee weken voor aankomst de skischool al volgeboekt via internet. Dat was een behoorlijke tegenvaller.

Keuze accommodatie

Uiteraard kun je via een reisorganisatie je accommodatie boeken. Het nadeel is wel dat deze snel uitverkocht zijn en je meestal aan vaste aankomstdagen (zaterdag) vast zit. Toch bieden steeds meer reisorganisaties flexibele aankomstdata aan. Via Booking.com staan veel hotels, maar ook appartementen met flexibele aankomstdata. Je kunt dan bijvoorbeeld op zondag aankomen. Steeds meer mensen boeken hun accommodatie via Airbnb. Daar vind je veel accommodaties van particulieren. In de populaire skigebieden is het aanbod via Airbnb niet groot. Als je een hotel of appartement wilt reserveren, check dan zeker de beoordelingen op Zoover. Blijf wel kritisch en geloof niet alles direct. De beoordelingen zijn niet gecontroleerd en je weet niet zeker of de mensen wel echt geweest zijn. De concurrent kan ook een negatieve review plaatsen. Maar als tientallen mensen klagen over de overlast van de weg, dan zal dit zeker een puntje van aandacht zijn. Een accommodatie reserveren kan ook via de lokale VVV. De skigebieden, zeker in de populaire landen, hebben fantastische websites met een uitgebreid aanbod van accommodaties. Ook de vakantiewoningen die niet in de reisgidsen staan. Daarnaast zijn er nog de bekende aanbieders van vakantiewoningen zoals Interhome.

Lees beoordelingen van anderen op websites als Zoover en Tripadvisor. Je vindt er niet alleen beoordelingen van accommodaties, maar ook van de plaatsen en attracties.

Misschien ook leuk om te lezen

 • 4759
 • Kohlers Hotel Engel Buhl

Hotels in Duitsland voor tussenstop (langs de snelweg)

*** Update, weer een paar nieuwe hotels toegevoegd *** Wil je de lange reis naar Oostenrijk, Zwitserland of Italië onderbreken? Neem dan een tussenstop en boek een hotel in Duitsland langs de snelweg. Je

 • 4933

Ski-in, ski-out dorpen in Oostenrijk, een overzicht

Wat is ski-in, ski-out? Dit is dat je vanuit je accommodatie direct op de ski's kunt stappen en dus niet eerst in de auto hoeft te stappen om naar de skiliften te rijden. In

 • 2344

Wintersport in Ehrwald. Ideaal voor families

26 december, na een gezellige avond met een heerlijk kerstdiner stappen we de volgende ochtend om 07.00 uur in de auto. Op weg naar Oostenrijk. Er ligt niet veel sneeuw, maar we gaan er

 • 3735
 • diefstal ski's voorkomen

Een aantal ski en snowboard sloten op een rijtje

Steeds meer horen we berichten over ski's die gestolen worden in de alpenlanden. Tot voor kort kon je je ski's altijd neerzetten terwijl jij zelf lekker op een terras zat en van een lunch

 • 4782

Magazine Wintersport met kinderen (Oostenrijk)

Er is weer een nieuw magazine verschenen. Dit magazine staat vol met tips om je wintersport met kinderen voor te bereiden. Maar liefst 22 pagina's dik. Je vindt alle informatie over skigebieden, tips om

 • 3708
 • wintersport met kinderen

Met kinderen op wintersport, wat neem je mee?

Wat neem je mee als je voor het eerst met kinderen naar de wintersport gaat. Ik ski zelf al 35 jaar en de laatste jaren ook met onze kinderen. Wij nemen altijd teveel mee.

Wintersport met kinderen